Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SPREMITI LOM ZA DECOM

Sve je lakše uz muziku!

Autor: Ekipa Alo! | 12.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dečja igra je jedan od najlepših prizora za gledanje, ali rusvaj koji ostaje za njom svakako nije. Kako se efekat “kao da je pala atomska bomba” stvara već posle nekoliko sati igranja, predlažemo vam da usvojite nekoliko stategija koje će vam pomoći da uštedite i vreme i živce…

Odredite kutak za igru,  postavite dekorativne  kutije za sitnice, nagradite  ih kad vam pomažu

Odredite kutak za igru, postavite dekorativne kutije za sitnice, nagradite ih kad vam pomažu | Foto: Shutterstock

Kutak za igru
Organizujte jedno mesto u stanu gde će se nalaziti sve igračke; deca će naučiti da je najbolje da se tamo igraju i znaće gde igračke posle treba da vrate. To posebno važi za crtanje, slikanje ili igranje plastelinom jer je to najteže i pospremiti. Vredne ručice rado ostavljaju otiske gde god stignu, pa je dobro napraviti neku vrstu ormarića sa svim kreativnim priborom i pored toga mesto za igru. Ako su klinci malo veći, uslovite ih da sami sve vrate na mesto.


Obroci
Ako imate manju decu, koja još sede u hranilici, onda ste upoznati s mukama po hranjenju. Čak se i malo većim mališanima dogodi da hrana završi na podu. Uvedite pravilo da niko ne sme da ustane od stola dok to ne počistite. Tako ćete sprečiti da se hrana razgazi i brzo ćete završiti s čišćenjem.

Već na ulasku
Evo kako na jednostavan način možete da sprečite nered već na ulasku u kuću. U hodniku za svakog člana porodice stavite dekorativnu kutiju ili vreću. Neka tamo odmah stavljaju sitne stvari poput kapa ili naočara za sunce i lakše će ih naći pri odlasku.

Džeparac
Svaki klinac rado će u svoju kasicu-prasicu staviti nešto novca za sladoled. Klinci zapravo nemaju ništa protiv manjih kućnih poslova. Tako im, recimo, možete predložiti da ćete im dati deset dinara ako upare čarape ili obrišu prašinu u svojoj sobi.

Uštedite vreme
Neke igračke lakše i brže ćete očistiti ako ih operete u mašini za sudove ili veš. Plastične i gumene igračke potrpajte u mašinu za sudove i zavrtite jedan ciklus bez deterdženta ako su deca mlađa. Plišance i sve krpene igračke najlakše ćete oprati u mašini za veš.

Pretvorite u igru
Decu je uvek teško nagovoriti da se late posla. Kada im kažete da nakon igre treba da skupe igračke, veselo raspoloženje odmah splasne. Kako biste sebi olakšali i sačuvali živce, uključite muziku i uz zabavu pospremite igračke, ali klincima recite da za to imaju vremena koliko traju dve pesme. Ako uspeju da pobede u tom mini-takmičenju, nagradite ih nekom sitnicom, recimo malo dužim ostankom u parku sledeći put.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP