ALKOHOL U HRANI
Svetski kuvari znaju zašto (RECEPT)
Alkoholna pića koja se koriste u pripremi slanih i slatkih jela, napitaka i koktela, ne koriste se zbog količine alkohola koje sadrže već zbog topljivih aroma koje obogaćuju ukusom određena jela i pića.
Glavni sastojak alkoholnih pića je etanol, koji je zapaljiv i halapljiv sastojak, rastvorljiv u vodi čija je tačka ključanja 78,4°C. Tako da se zbog navedenih karakteristika etanola, alkoholna pića koriste u kulinarstvu za flambiranje kao i aromatizovanje jela i pića. Ukoliko se alkohol dodaje jelima njegova količina u samom jelu će zavisiti od količine i procenta alkohola, načinu, vremenu trajanja i temperaturi termičke obrade.
Ukoliko dodajete rum u kremu na bazi maslaca koja se koristi za pripremu kolača a ne kuva se svakako da će u konačnom proizvodu, kolaču ili torti, krema sadržati veću količinu alkohola koji će se zbog halapljivosti etanola smanjivati stajanjenjem kolača. Tu treba uzeti u obzir i procenat alkohola u rumu koji se kreće od 40 pa sve do 75%, kao i njegovu količinu koja se koristi u pripremi.
Kada se rum dodaje u testo koje se zatim peče velika je verovatnoća, zbog navedenih karakteristika etanola, da će zbog dužine pečenja sav alkohol ispari a u testu će ostati samo aroma zbog koje se rum i koristi u pripremi kolača.
Treći primer je dodavanje ruma u čaj gde će količina alkohola zavisiti od temperature vode, količini ruma i vremenu ispijanja čaja.
Kod vina je situacija slična samo što je količina alkohola puno manja, 12-14% alkohola. U kuvanom vinu će naravno biti dosta alkohola jer se koristi veća količina vina u razmeri sa manjom količinom vode. Treba pri tome voditi računa i o tome da li kod pripreme kuvanog vina koristite belo ili, po procentu alkohola jače, crveno vino.
Ako ne probate, ne možete znati. Evo jednog laganog recepta italijanskih majstora.
Testenina u sosu od vodke | Foto: foter.com
Sastojci
350 g testenine po želji
800 g paradajza
1 kašika putera
2 seckana vlašca
so
1 sitno seckan čen belog luka
prstohvat mlevene paprike
125 ml votke
150 g slatke pavlake
100 g rendanog parmezana
šaka svežeg lišća bosiljka
Priprema
1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Ocedite, ali sačuvajte malo vode u posebnoj posudi. Operite paradajz, odstranite sredinu i izgnječite rukama.
Paradajz
2. Puter otopite u velikoj posudi, na srednjoj temperaturi. Dodajte vlašac i propržite, povremeno mešajući dok blago ne omekša. Neka se prži oko 3 minuta, a zatim dodajte beli luk i mlevenu papriku i pržite oko 30 sekundi. Sklonite sa vatre i umešajte votku, paradajz i posolite po ukusu.
3. Vratite šerpu na ringlu i ostavite da se krčka, mešajte često sve dok se alkohol ne iskuva (oko 7 minuta). Dodajte slatku pavlaku i kuvajte sos oko 3 minuta, dok se lepo ne zgusne. Na kraju, umešajte i parmezan i bosiljak.
4. Pomešajte pastu sa sosom i dobro izmešajte i, ukoliko je potrebno, razredite malo vodom od testenine koju ste sačuvali. Probajte i po potrebi dosolite. Po želji, kada sipate pastu u činije za služenje, pospite odozgo dodatnim parmezanom i bosiljkom.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs