Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ALKOHOL U HRANI

Svetski kuvari znaju zašto (RECEPT)

Autor: A.O | 02.08.2014 - 22:20:00h | Komentara: 0

Alkoholna pića koja se koriste u pripremi slanih i slatkih jela, napitaka i koktela, ne koriste se zbog količine alkohola koje sadrže već zbog topljivih aroma koje obogaćuju ukusom određena jela i pića.

alkohol flaše vino

Glavni sastojak alkoholnih pića je etanol, koji je zapaljiv i halapljiv sastojak, rastvorljiv u vodi čija je tačka ključanja 78,4°C. Tako da se zbog navedenih karakteristika etanola, alkoholna pića koriste u kulinarstvu za flambiranje kao i aromatizovanje jela i pića. Ukoliko se alkohol dodaje jelima njegova količina u samom jelu će zavisiti od količine i procenta alkohola, načinu, vremenu trajanja i temperaturi termičke obrade.

Ukoliko dodajete rum u kremu na bazi maslaca koja se koristi za pripremu kolača a ne kuva se svakako da će u konačnom proizvodu, kolaču ili torti, krema sadržati veću količinu alkohola koji će se zbog halapljivosti etanola smanjivati stajanjenjem kolača. Tu treba uzeti u obzir i procenat alkohola u rumu koji se kreće od 40 pa sve do 75%, kao i njegovu količinu koja se koristi u pripremi.


Kada se rum dodaje u testo koje se zatim peče velika je verovatnoća, zbog navedenih karakteristika etanola, da će zbog dužine pečenja sav alkohol ispari a u testu će ostati samo aroma zbog koje se rum i koristi u pripremi kolača.
Treći primer je dodavanje ruma u čaj gde će količina alkohola zavisiti od temperature vode, količini ruma i vremenu ispijanja čaja.

Kod vina je situacija slična samo što je količina alkohola puno manja, 12-14% alkohola. U kuvanom vinu će naravno biti dosta alkohola jer se koristi veća količina vina u razmeri sa manjom količinom vode. Treba pri tome voditi računa i o tome da li kod pripreme kuvanog vina koristite belo ili, po procentu alkohola jače, crveno vino.

Ako ne probate, ne možete znati. Evo jednog laganog recepta italijanskih majstora.

Testenina s povrćem

Testenina u sosu od vodke | Foto: foter.com

Sastojci

350 g testenine po želji
800 g paradajza
1 kašika putera
2 seckana vlašca
so
1 sitno seckan čen belog luka
prstohvat mlevene paprike
125 ml votke
150 g slatke pavlake
100 g rendanog parmezana
šaka svežeg lišća bosiljka

Priprema

1. Skuvajte testeninu u slanoj vodi. Ocedite, ali sačuvajte malo vode u posebnoj posudi. Operite paradajz, odstranite sredinu i izgnječite rukama.

Paradajz

Paradajz

2. Puter otopite u velikoj posudi, na srednjoj temperaturi. Dodajte vlašac i propržite, povremeno mešajući dok blago ne omekša. Neka se prži oko 3 minuta, a zatim dodajte beli luk i mlevenu papriku i pržite oko 30 sekundi. Sklonite sa vatre i umešajte votku, paradajz i posolite po ukusu.

3. Vratite šerpu na ringlu i ostavite da se krčka, mešajte često sve dok se alkohol ne iskuva (oko 7 minuta). Dodajte slatku pavlaku i kuvajte sos oko 3 minuta, dok se lepo ne zgusne. Na kraju, umešajte i parmezan i bosiljak.

 

4. Pomešajte pastu sa sosom i dobro izmešajte i, ukoliko je potrebno, razredite malo vodom od testenine koju ste sačuvali. Probajte i po potrebi dosolite. Po želji, kada sipate pastu u činije za služenje, pospite odozgo dodatnim parmezanom i bosiljkom.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP