Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VREME JE ZA NOVI POČETAK

Svirajte kraj otrovnim odnosima

Autor: Ekipa Alo! | 09.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Negativne veze, bilo da su ljubavne, poslovne ili prijateljske, crpu snagu i menjaju ljude u negativnom smislu. Nema potrebe da gubite snagu i ostajete u takvim vezama. Eva kako da iz njih izađete što bezbolnije…

Negativne veze, bilo da  su ljubavne, poslovne ili  prijateljske, crpu snagu i  menjaju ljude u negativnom smislu

Negativne veze, bilo da su ljubavne, poslovne ili prijateljske, crpu snagu i menjaju ljude u negativnom smislu | Foto: Shutterstock

Prepoznavanje
Svaka veza koja emocionalno isrcpljuje, bilo da je porodična, prijateljska, poslovna ili ljubavna, zapravo je otrovna. U takvoj se vrsti odnosa jedna strana uvek oseća manje vrednom, što ozbiljno narušava njeno samopouzdanje, dok druga strana to koristi. Vrlo je važno da to na vreme uočite i pomirite se s činjenicom da se neke odnose jednostavno ne isplati spasavati.


Tražite mišljenje
Negativne odnose je teško uočiti, naročito ako ste sami upleteni. Ako vaši prijatelji stalno govore da vas više ne prepoznaju ili da vas novi partner ne usrećuje, takve tvrdnje ne treba olako shvatiti, savetuje američka psihoterapeutkinja Avril Karuters.

Znaci za uzbunu
Nelagoda u njihovom društvu, neiskrena komunikacija i česta manipulacija znakovi su za uzbunu. Teško ih je prepoznati zato što su često na početku odnosa zamaskirani šarmom. Ako ne možete biti svoji, najbolje je krenuti dalje.

Oprezno s odlukama
Čak i kad se ljudi loše odnose prema vama, lojalnost i inertnost vežu vas uz njih. Pre nego li se odlučite za taj korak, proverite što to znači za vas. Najbolje je razgovarati s njima i jasno im dati do znanja kako se kraj njih osećate, možda na kraju krajeva nisu ni svesni svog ponašanja.

Postavite granice
Ako iz bilo kog razloga ne možete odmah prekinuti sve veze, najbolje ih je ograničiti. Preporučuje se s tim ljudima provoditi što manje vremena i pod vašim uslovima.

Sačuvajte živce
Otrovne veze sisaju životnu snagu, štete zdravlju i povećavaju rizik od srčanih bolesti. Upravo zbog toga treba im doskočiti na vreme, a ako ih jednostavno ne možete izbeći, kao na primer na poslu, najbolje je pokušati zaboraviti na njih po izlasku s radnog mesta.

Izađite jači
Koliko god ovo iskustvo bilo negativno, uči nas kako se nositi s problemima i kako više ceniti sebe. Pomaže nam u bržem uočavanju „toksičnih“ prijatelja, kolega ili partnera i nošenju s njima, tvrdi Avril Karuters.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP