Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PA ŠTA DA DIŠEMO?

SZO: Zagađenje iz vazduha je glavni uzrok raka pluća!

Autor: Tanjug | 17.10.2013 - 19:45:00h | Komentara: 0

Zagađujuće materije iz vazduha koje udišemo su glavni uzrok raka pluća tvrde iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), javio je danas britanski BBC.

Dimnjak dorćolske toplane

Zagađenja koje je rezultat izduvnih gasova, nus proizvoda elektrana, emisije gasa poljoprivrede i industrije, kao i rezultata grejanja domova nedosmisleni su uzrok raka pluća što treba da deluju kao snažna poruka vlastima da preduzmu akciju, navode iz SZO.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja je deo SZO, sada je uvrstila zagadenje vazduha u istoj kategoriji kao i duvanski dim, UV zračenje i plutonijuma.

- Zagadenje vazduha sada je poznato da izaziva srčane i plućne bolesti, ali dokazi sada ukazuju, takodje da izazivaju rak - navode iz IARC.

Najnoviji podaci ukazuju da 223.000 smrtnih slučajeva raka pluća širom sveta su uzrokovane zagadenjem vazduha, od kojih više od polovine u Kini i drugim zemljama Istočne Azije pošto je brza industrijalizacija dovela do neba punog smoga u gradovima kao što su Peking.

Globalni problem i zabrinutost zbog zagađenja vazduha otvoren je i u Evropi ove nedelje, pošto podaci ukazuju postoji veza sa i s rakom mokraćne bešike.

- Vazduh koji udišemo u mnogome je postao zasićen mešavinom kancerogenih supstanci. Znamo da spoljne zagađenje vazduha nije samo veliki rizik po zdravlje u celini, već vodeći uzrok smrti od raka - rekao je dr Kurt Straif iz IARC.

Čelnica istraživackog interpretaciju u Međunarodnom fondu svetskog istraživanja rata dr Rejčel Tompson navodi da najnoviji dokaz potvrđuje potrebu da vlade, industrija i međunarodna tela treba da hitno rešavanje ekološke uzroke raka.

- Ali i dalje ima mnogo što možemo sami da uradimo kao pojedinci da se smanje šanse za razvoj bolesti, kao što je više fizicke aktivnosti i usvajanje zdravih navika u ishrani - navela je Tompson.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP