Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SVE O IMPLANTATIMA

Titanijum umesto zuba

Autor: Nataša Lazović | 11.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Implantat je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implantati su jači i trajniji od njihovih prethodnika, mostova i proteza, i nude trajno rešenje za gubitak zuba...

Ne štedite na kvalitetu, uz pojačanu higijenu  trajaće vam doživotno

Ne štedite na kvalitetu, uz pojačanu higijenu trajaće vam doživotno | Foto: Profimedia

Gubitak jednog ili više zuba prouzrokuje na prvom mestu poremećaj funkcije žvakanja, što znatno utiče na ostale funkcije našeg organizma, a isto tako dovodi do estetskih problema, stvarajući brojne neprijatnosti u svakodnevnoj komunikaciji. Bez zuba koji funkcijom žvakanja čuvaju viličnu kost, dolazi do laganog gubitka kosti. Obzirom da je kost podloga mišićima lica, kako ona nestaje smanjuje se i mišićna masa tako da lice poprima staračke karakteristike, te nastaju i funkcionalni problemi.


- Da bi se postavili mostovi, neophodno je da kao nosači budu uključeni i zub ispred i zub iza praznog prostora, što u velikom broju slučajeva dovodi do žrtvovanja odnosno brušenja potpuno zdravih zuba. Implantat je u takvim situacijama najbolje rešenje, a rizik od njegovog odbacivanja, što je osim finanasija najčešći razlog za dilemu, je u međuvremenu opao na jedan odsto, dakle praktično ne postoji – objašnjava za “Alo!” stomatolog Todor Mančić i otkriva da je gubitak (resorbcija) kosti neminovan, da se ne može sprečiti, ali se može znatno usporiti.

Na ugrađeni (kvalitetan) implantat možete računati da će narednih desetak godina stajati na svom mestu, a uz pojačanu higijenu možda i doživotno.
- Vek trajanja zavisi od stanja organizma, što se svakako ne može predvideti. Moguće je da se jave infekcije ili da se implantat rasklima, dok je pojačana higijena neophodna. Osim obične četkice i paste preporučuje se upotreba konca, interdentalnih četkica, tuša za zube, antiseptika za ispiranje usta... Na kvalitetu nema svrhe štedeti jer će jeftinije na kraju doći skuplje - jedan implantat sa ugradnjom ne bi smeo da košta manje od 600 evra – dodaje lekar.

Osobe kojima se ne preporučuju implantati su dijabetičari, oni kojima je oralna higijena na niskom nivou (to se odmah vidi, napominje doktor), kao i u manjoj meri pušači, koji su takođe u rizičnoj grupi.

Procedura
 

- Od trenutka kad ostanete bez zuba do ugradnje implantata treba da prođe neko vreme, pre svega radi sjedinjavanja titanijumskog šrafa sa okolnom kosti. Gornjoj vilici su potrebna tri meseca, donjoj nešto više (4-6). U međuvremenu dobijate privremenu protezu, a postavljanje krunice je završna faza. Implantati se mogu koristiti i za postavljanje mostova i proteza, u tom slučaju služe kao nosači – kaže dr Mančić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP