Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NE DOZVOLITE DA VAM VRUĆINA POMUTI RAZUM

To je samo panika, proći će!

Autor: Dragana Tomić | 16.07.2015 - 14:49:00h | Komentara: 0

Pre nekoliko dana, neuropsihijatar profesor dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka klinike „Dr Laza Lazarević“, koja 24 časa prima najteže duševne bolesnike, naglasila je da su visoke temperature napravile prilične gužve u čekaonicama te bolnice, jer se dnevno hospitalizuje čak 15 pacijenata, što je tri puta više nego obično.

Vreli dani mogu da isprovociraju  strahove, razdražljivost i depresiju,  naučite kako da ih pobedite

Vreli dani mogu da isprovociraju strahove, razdražljivost i depresiju, naučite kako da ih pobedite | Foto: Shutterstock

- Visoke temperature češće uzrokuju nesanice, a besane noći mogu da provociraju strahove, panične napade, razdražljivost i depresivnost - kaže prof. dr Slavica Đukić Dejanović.


Međutim, vrućine mogu imati težak uticaj i na potpuno zdravog čoveka jer u zagrljaju vrelog vetra, po rečima lekara, ljudi se mogu naći jednom nogom na kori od banane.

- Vrelina može uticati na povećanu agresivnost. Visoka temperatura utiče i na povećanu razdražljivost, impulsivnost i gubitak kontrole. Čak i kod zdravih osoba toplota povećava razdražljivost i psihičku tenziju, ali i snižava prag tolerancije, jer ni organizam psihički stabilnih osoba nije opremljen „rashladnim uređajima“ koji bi ublažili uticaj vreline na psihosomatsko funkcionisanje - objašnjava psihijatar Miloš Kovinčić.

S obzirom na to da nas ponovo očekuje vreli talas i da vrućine predstavljaju veliki stres i za organizam zdravog čoveka, jer čovek nema dobre adaptacione uslove za toplotu, evo nekoliko saveta šta da radite ukoliko vas iznenada obuzme napad panike ili besa.

1. Non-stop se podsećajte da je napad panike totalno bezopasna stvar! Napad može da traje između pet i 20 minuta, proći će i vi ćete biti dobro.

2. Pljusnite svoje lice hladnom vodom! To podstiče vaš mozak da telu pošalje poruku da uspori.

3. Slušajte glasno omiljenu muziku i pevajte.

4. Recite sebi da je to samo osećanje, a to nikada nije nikog povredilo.

5. Ukoliko ste kod kuće, gledajte nešto smešno na TV-u i smejte se glasno.

6. Ne gledajte se u ogledalu!

7. Pojedite nešto.

8. Lupite se po obrazu, zbunite svoje misli tako što ćete ih preusmeriti.

9. Ako vas noću obuzmu panika ili bes, ustanite iz kreveta, uključite TV, popijte ili pojedite nešto, na taj način ćete preusmeriti svoje misli.

10. Pričajte sa nekim ili nazovite nekog telefonom, ali ne pričajte o svojoj anksioznosti ili o paničnim napadima!

11. Radite nešto fizički, ako možete.

12. Krećite se.

Upamtite, cilj je da okupirate misli nečim drugim kada vas napadnu panične misli, to su samo misli i ništa drugo! Sve polazi iz vaše glave, pa i sam panični napad ili napad besa. Važno je da ponavljate sebi da je u pitanju samo napad panike, a ne srčani ili moždani udar.

Vreli vetar nosi u kriminal

Pogled u srednjovekovne zakonike otkriva da je vreli letnji vetar fen često uziman kao olakšavajuća okolnost kod osoba optuženih za teška krivična dela. Nemački kriminolozi su svojevremeno objavili studiju „Fen i kriminalitet“, koja objašnjava uticaj vrućeg vetra na vrele misli. Iako su iz Krivičnog zakonika Srbije odavno „oduvani“ meteorološki faktori jer se takvim „alibijem“ može lako manipulisati, advokat Milica Moravčević ističe da sudska praksa pokazuje da meteorološki uslovi, pre svega letnja vrelina, pun mesec i nagli pad atmosferskog pritiska. imaju fatalan uticaj na „padanje roletne“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP