Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BOMBA MIKROBA

Torbe su nam „teško bolesne”

Autor: E. A. | 16.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Iako većina žena ne može da zamisli da pređe kućni prag bez ručne torbe, ovaj omiljeni modni detalj je praktično potencijalna bomba mikroba koja svaki čas može da ugrozi vaše zdravlje…

Najopasniji deo, prema broju bakterija, jesu kaiševi

Najopasniji deo, prema broju bakterija, jesu kaiševi

Šokantni podaci
Istraživanje koje je sprovela jedna britanska kompanija pokazalo je da veliki procenat žena nikad ne čisti svoju torbu, što dovodi do gomilanja opasnih bakterija i drugih uzročnika bolesti. Kompanija je u svom izveštaju navela porazne rezultate, na osnovu proučavanja modnih dodataka koje su žene donele na posao. Testirali su materijal i sadržaj istih, brojne predmete koje žene nose sa sobom. Svaka peta testirana torba pokazala se kao izuzetno prljava - sadržavale su bakterije u koncentraciji većoj od one koja se može naći na WC šolji!
Istraživači su izjavili da su ženske torbice u redovnom kontaktu s rukama i s raznim površinama s kojih bakterije i drugi mikrobi završe u unutrašnjosti torbe. A kada su već unutra i kada se ista ne čisti, stvara se idealna podloga za njihovo razmnožavanje. Iz tog razloga, nužno je redovno prati ruke i čistiti predmete pre nego što ih stavite u torbicu, napomenuli su istraživači, objašnjavajući da je to prvi korak prevencije nastajanja mikroba.


Koža najugroženija
Najopasnije podloge za razvoj bakterija su one izrađene od kože. Ovaj materijal ima penastu strukturu i na takvim su se torbicama otkrile najveće koncentracije. Najopasniji deo ovog nezbežnog detalja, prema količini bacila, jesu kaiševi, odnosno drške, nezavisno od kojeg su materijala izrađene. Što se predmeta u njoj tiče, iz mikroskopske perspektive, najprljavija je bila krema za ruke. Međutim, štetni mikrobi su otkriveni i na mobilnim telefonima, ključevima, ruževima i maskarama, ali i drugim predmetima koji su često dodirivani.
Uz bakteriju E. coli, coliform, stafilokoke i druge, torbica se pokazala kao plodno tlo i za razne gljivice i opasnu plesan.

Kako je „izlečiti”?


Torbicu je nužno često čistiti i prati, baš kao što održavate odeću i obuću, savetuju zdravstveni radnici. Nikad je ne odlažite na pod, pogotovo na pod bolnica, toaleta, autobusa, čekaonice i drugih mesta kroz koja prolazi veći broj ljudi.
Ujedno, nikada nemojte da nosite voće u njoj ili ga stavite u kutijicu. Okruženo je predmetima punima mikroba, pa ćete ih hranom lako uneti u organizam.
Imajte na umu da bakterije, gljivice i buđ mogu da se nalaze na mobitelnim telefonima, ključevima, novčanicima, naočarima, šminki, notesima, dnevnicima, kišobranima, olovkama... Zato redovno čistite predmete koje često dodirujete i koji su vam gotovo uvek negdje pri ruci, a stavljate ih u torbu. Uz torbice, štetni mikrobi se nakupljaju i na tastaturama i slušalicama, pa i njih redovno održavajte.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP