Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VODIČ ZA LETO

Treba preživeti vrele dane

Autor: E. A. | 09.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kako temperatura tela raste, raste i rizik od toplotne iscrpljenosti, koja uzrokuje oštećenja krvnih sudova, unutrašnjih organa, ali i neurološke probleme… Pomozite svom telu da se lakše adaptira na promenu vremena.

Ako nemate  klimu, od stana  napravite pećinu,  jedite sveže  salate sa  limunovim sokom,  a u slučaju  jake glavobolje i  nesve

Ako nemate klimu, od stana napravite pećinu, jedite sveže salate sa limunovim sokom, a u slučaju jake glavobolje i nesvestice, potražite lekara | Foto: Shutterstock

Na ulici
Ljudsko telo je prilično mudro, ali u kombinaciji s vrućinom, velikom vlagom i nedovoljnim unosom tečnosti naš prirodni mehanizam hlađenja može da zakaže. Na sreću, postoje načini kako da preživite. Za početak izbegavajte bespotrebno zadržavanje na otvorenom od 10 do 17 sati i fizičke aktivnosti, poput košenja trave, nošenja teških kesa s pijace ili prodavnice, pa i vožnju bicikla, savetuju stručnjaci. Najugroženiji su stariji ljudi, hronični bolesnici i deca. Ali toplotni udar ne pita za godine. Jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina, slabost, žeđ i nesvestica znaci su da treba da potražite lekarsku pomoć.


Ako već morate da budete napolju, zaštitite se šeširima s velikim obodima, naočarima za sunce, svetlom i prozračnom odećom, poput lana i pamuka, i ne zaboravite na kreme za sunčanje sa što većim zaštitnim faktorom.

Kod kuće
Ako nemate klimu, ne brinite. Postoji način kako da izdržite. Nabavite šest malih flaširanih voda i u svaku sipajte po dve do tri kašičice soli, a potom ih stavite u zamrzivač. So će sniziti nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa ćete dobiti superledenu flašicu leda. Ujutru ih izvadite i stavite ispred ventilatora, a ispod flašica bi najbolje bilo da stavite neki poslužavnik zbog otapanja. Strujanje vazduha preko ledene površine stvara efekt klima-uređaja i odlično rashlađuje prostoriju.

U slučaju da nemate ventilator, pretvorite stan u pećinu. Rano ujutro, dok još temperatura nije narasla, navucite zavese i spustite roletne. Tako ćete u stanu duže zadržati hladniji vazduh. Prozore otvorite tek predveče, kad napolju postane prijatnije.

Tokom sparina nikako nemojte zaboraviti ni na vaše kućne ljubimce. Osim uvek dostupne hladne pitke vode, na pločice im možete staviti i vlažan peškir kako bi na njega mogli da legnu i prijatno se rashlade.

Limun i povrće

Osvežavajuće salate začinjene limunovim sokom, voćni deserti, variva i blago zasoljene čorbice od povrća spas su u vreme letnjih vrućina, savetuju nutricionisti. Osim sveže ceđenih sokova, poput soka od grejpfruta ili limunade, odličan način rashlađivanja su i čajevi, u koje možete dodati limun i dobro ga ohladiti u frižideru. Izbegavajte alkohol, jer on dodatno ubrzava krvotok i širi krvne sudove, ali i kafu i gazirane sokove. Minerale i soli koje smo izgubili znojenjem možemo nadoknaditi voćem i mlečnim proizvodima, poput sireva i jogurta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP