Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Trešnje leče reumu

Autor: | 08.06.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Još od davnina, trešnje su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Donedavno se to smatralo narodnom medicinom, ali su istraživanja dala i naučni temelj ovim pričama.

Trešnje

Trešnje | Foto: Shutterstock

Za zdrave kosti
Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv. Medutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini. Šta su trešnje tamnije, to su zdravije, tvrde stručnjaci.


Nemački lekar Ludvig Koh, koji je patio od kostobolje, pokrenuo je pedesetih godina prošlog veka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale.

Protiv celulita
Antocijanidini imaju i kozmeticko dejstvo. Jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera, podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija. Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege. Osim toga, supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i probleme s desnima.

Narodni lekovi


- Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno tokom dana.
- Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, tri puta na dan jedite po 250 grama trešanja.
- Protiv bubrežnog kamenca, kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte minut do dva, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.
- Protiv reume, tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan, po jednu čašu.
- Protiv srčanih smetnji, usitnite 25 grama koštica od trešanja i stavite u 80 grama jake rakije da stoji 10 dana, a potom pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP