Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VASPITANO DETE ZA PET DANA

Tri koraka do uspeha

Autor: Nataša Lazović | 14.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Ako želite da vaše dete ima ljubazan stav, da bude puno poštovanja i ponaša se tako da možete da se hvalite drugim roditeljima, sledite ove tri strategije za uspeh, poručuje dr Kevin Lemar, autor knjige „Vaspitano dete za pet dana”.

Ako se detetov  stav i ponašanje u  početku pogoršaju,  znači da ste na  dobrom putu!

Ako se detetov stav i ponašanje u početku pogoršaju, znači da ste na dobrom putu! | Foto: Shutterstock

Životne lekcije
Ako je vaš sin trebalo da završi projekat iz hemije, a on to nije učinio, nemojte biti budni do ponoći da biste ga uradili umesto njega. U stvari, nemojte ništa da uradite. Nemojte čak ni da ga opominjete. Samo pustite stvarni život da ga udari po čelu dok stoji ispred stroge nastavnice hemije koja će mu nedvosmisleno reći šta misli o nezavršenim projektima. Roditelji su skloni da natrljaju nos detetu kad nešto pogreši. U većini slučajeva, realnost će pružiti sasvim dovoljnu diciplinsku meru.


Ne dramite
Naučite da odgovorite umesto da reagujete. Roditelji su skloni da sami sebi uskaču u usta, opominje Lemar. Često reagujemo umesto da samo odgovorimo. Osećanja nas savladaju i govorimo ili delamo pre nego što razmislimo. Koja je razlika između odgovaranja i reagovanja? Dok vozite, vaše devojčica iznenanda kaže: „Mama, hoću ponija.” „Šta?”, pitate. „To je nešto najgluplje što sam u životu čula. Živimo u stanu i jedva sastavljamo kraj s krajem. Jesi li poludela?” E, to je reagovanje, a ovo je odgovaranje: „O, poni.” (Zastanite kao da sanjarite). „Možeš li da zamisliš kako ustaješ ujutru, sedlaš ga i jašeš do škole dok ostala deca idu peške? Jao, zar to ne bi bilo sjajno? Za vreme odmora sva deca bi išla u prodavnicu, a ti bi prvo morala da se pobrineš za ponija…”
Naravno da živite u dvosobnom stanu, ali zašto biste rušili detetov san? Dete će na kraju i samo shvatiti da poni ne može da se drži u kupatilu.

A i B
B se neće dogoditi dok se A ne završi. Ovu strategiju ne morate nikad da menjate, kaže autor. Uspeva svaki put, u svakom uzrastu. Ako ste zamolili dete da nešto uradi, a ono vas ne posluša, ne prelazite na sledeći događaj - o čemu god da je reč. Recimo da ste zamolili osmogodišnjeg sina da pokosi travnjak, a on očigledno nije pokošen. Dva sta kasnije, sin želi da ga odvedete do prodavnice kućnih ljubimaca i kupite ribicu koju ste mu obećali. Ako je sinu šesnaest, on će verovatno želeti da ode do drugara da igraju bilijar. Njega neće zanimati ribica. Ali, kakva god da je aktivnost u pitanju, jednostavno recite: „Ne idemo”. Zatim se okrenite i udaljite. Ako pođe za vama, ne otkrivajte strategiju. Bolje uspeva ako dete samo otkrije otkud sad to.
KNJIGU „Vaspitano dete za pet dana” štampala je izdavačka kuća „Vulkan izdavaštvo”.

Budite dosledni

Najvažnije od svega jeste da budete dosledni u delanju, a ne u izjavama. Ne sramotite dete, već ispravljajte ponašanje. Zadržavajte tenisku lopticu odgovornosti na njegovoj strani terena. Nema mrcvarenja, pretnji, upozorenja, podsećanja ili ubeđivanja… Kad počnete da primenjujete ove tehnike često se detetov stav i ponašanje u početku pogoršaju, što je dobra vest - znači da ste na dobrom putu!

Poslednji komentari
  • leki Vreme: 15.08.2013 01:24h

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=401762729924628&set=a.267682456665990.44641.100002727122763&type=1&theater Molim Vas da prestanete da promovisete starlete i golisave pevacice, vec prave vrednosti i kulturne ljude. Da im ne dajete na znacaju, tako niko za njih ne bi znao....Pozdrav!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP