Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

STRAŠNO

U svetu 300 miliona obolelih od astme

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 14:07:00h | Komentara: 0

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkolozu je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana astme, za građane organizovao besplatne spirometrijske preglede kojima se mogu utvrditi problemi u radu disajnih organa.

Astma

Astma | Foto: Shutterstock

Akcija je organizovana na platou ispred gradske opštine Zvezdara, a građani su, pored besplatne provere plućnih funkcija, imali priliku da od lekara i stručnjaka iz tog zavoda dobiju savete o načinu na koji se treba boriti protiv te bolesti.


Prema rečima specijaliste za plućne bolesti i tuberkolozu Sofije Vukadinović astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva, a broj obolelih od te bolesti iz godine u godinu raste, naročito među mlađom populacijom.


"Hronično zapaljenje prouzrokuje hiperaktivnost disajnih puteva, koji dovode do ponavljanih epizoda sviranja u grudima i gušenja, otežanog disanja, kašlja i to posebno noću i u ranim jutarnjim satima", istakla je Vukadinović.


Pozivajući se na podatke Globalne inicijative za kontrolu astme, Vukadinović je rekla da je u svetu registrovano 300 miliona osoba obolelih od astme, a procenjuje se da će do 2025. godine taj broj biti povećan za oko 100 miliona.


"U Srbiji ne postoji precizna evidencija, ali se procenjuje da oko pet odsto stanovika ima astmu. To znači da je svako sedmo dete, odnosno svaka dvadeseta odrasla osoba obolela od te bolesti", naglasila je Vukadinović i dodala da 95 odsto osoba koje imaju astmu oseti tekobe pre 45 godine.


Ona je objasnila da je astma uzrokovana kombinacijom genetskih predispozicija i spoljašnjih činioca, koji iritiraju disajne puteve.


"Od spoljašnjih činioca najčešći su poleni trava, drveća i korova. Takodje, disajni putevi su osetljivi na ekskrete koji luče grinje, bubašvabe drugi insekti. Najčešći siptomi su sviranje u grudima, gušenje, osećaj pritiska u grudima i kratak dah", podvukla je ona.


Vukadinović je naglasila da se astma na osnovu stepena kontrole bolesti deli na dobro kontrolisanu, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu i zaključila da je osnovni cilj lečenja te bolesti postizanje i održavanje kontrole bolesti tokom dužeg vremenskog perioda.


Kako je najavila, večeras će u u svečanoj sali gradske opštine Zvezdara biti održana tribina, na kojoj će svi zainteresovani građani imati priliku da od lekara i stručnjaka iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkolozu saznaju sve o astmi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP