Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Ugrožene sve voćne vrste!

Autor: Ekipa Alo! | 24.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ogromne količine padavina i neprekidno vlaženje lišća i drugih biljnih delova stvorili su idealne uslove za infekciju i razvoj biljnih bolesti, pa čak i pojavu epidemija, upozorili su agrometeorolozi, dodajući da su sve voćne vrste ugrožene.

Na strnim žitima su prisutni rđa, pegavost lista, pepelnica i fuzarijum

Na strnim žitima su prisutni rđa, pegavost lista, pepelnica i fuzarijum | Foto: Zoran Lončarević

Dodatni problem u poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja i nemogućnost ulaska u zasade i useve radi sprovođenja mera zaštite, ukazali su stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.


Voće na udaru
Jabukama prete nove infekcije čađave pegavosti lista i krastavosti, pošto je bolest već uveliko prisutna. Na svim vrstama koštičavog voća se pojavila šupljikavost lista, višnje i trešnje su ugrožene od pegavosti lista i rane defolijacije.

Voćne vrste su ugrožene i od truleži plodova, monilioze i sive truleži. Kiša praćena vetrom je otkidala listove, plodove, lomila grane i čitava stabla.
U ovakvim uslovima, zbog povreda biljnih delova i postojanja infektivnog potencijala u zasadima jabučastog voća, došlo je do pojave bakteriozne plamenjače.

Dodatni  problem u poljoprivrednoj proizvodnji  predstavlja i nemogućnost  ulaska u zasade  i useve

Dodatni problem u poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja i nemogućnost ulaska u zasade i useve | Foto: Nenad Mihajlović


Ratarske kulture
Kada je reč o ratarskim kulturama, krompiru preti opasnost od epidemije plamenjače. Došlo je i do truleži već posejanog semena, tako da su znatne površine pod kukuruzom presejane.

Na strnim žitima su štete od bolesti velike. Posebno su prisutne rđa, pegavost lista, pepelnica i fuzarijum. Osim toga, na usevima pšenice je registrovano i poleganje biljaka.

Visoka vlažnost vazduha i porast temperatura omogućili su pojavu lisnih vaši, napominje se na sajtu RHMZ. Čim vremenski uslovi dozvole, neophodno je izvršiti zaštitu useva i zasada od navedenih parotena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP