Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BIRAJTE NAOČARE KOJE ZAISTA ŠTITE OD SUNCA

Ukras glave, spas za oči!

Autor: N. Lazović | 20.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Od cvikera za sunce koje ste na ulici pazarili za super povoljnih 500 dindži vam se neće pokvariti vid, ali vam one neće pružiti zaštitu od sunca, zbog koje ste ih i kupili. Oftamolozi upozoravaju da sunce ošćećuje oči, baš kao i kožu i da naočare za sunce svakako nisu tek modni detalj.

Okvir ne sme biti  premalen da zraci  ne bi prolazili  sa strane

Okvir ne sme biti premalen da zraci ne bi prolazili sa strane | Foto: Profimedia

Sto odsto
- Naočare koje kupujete na pijaci, ulici, kod Kineza... imaju tamna stakla, ali ne i UV filter. Postoje aparati (fotomeri) za merenje stepena UV zaštite, koji ide do 100 odsto, i to je ono što bi trebalo uzeti u obzir. Izbegavajte one na kojima samo stoji oznaka UV zaštita, a birajte naočare sa deklaracijom na kojoj je jasno označen stepen. Neophodni minimum je od 70-80 odsto – kaže za “Alo!” oftamolog Biljana Golubović.


Nekvalitetnim naočarima za sunce, odnosno njihovim nenošenjem, doslovno možete prizvati različite očne komplikacije, jer baš kao što vaša koža pamti, tako pamte i oči.

- Sunčevi zraci oštećuju sve strukture oka (konjuktivitu, rožnjaču, sočivo i mrežnjaču), kao i makulu, centar za vid, pa je pitanje do koje granice vaše oči mogu da trpe zračenje. Kao što se pred izlazak na sunce mažemo zaštitnim kremama, tako bi trebalo staviti naočare – kaže doktorka i dodaje da se deci osim naočara savetuje i obavezno nošenje šeširića.

Crvene i zelene
Okvir je takođe bitan. Ne sme biti premalen kako zraci ne bi prolazili sa strane. Uz to moraju dobro da budu priljubljeni uz lice i prate njegovoj oblik. Bolje je imati i malo veće naočare, nego da su premale jer bi trebalo da štitile i oči i kožu oko očiju, napominje doktorka.
A cvikeri vam nisu potrebni samo tokom leta, jer se UV zraci probijaju i kroz oblake.

- Ne zaboravite da ih stavite i prilikom odlaska u solarijum, a što se tiče boje stakla gledajte da to budu siva, zelena ili braon, jer zbog načina prelamanja svetla ljubičasta i crvena pružaju manju zaštitu – dodaje oftamolog.
Vodite računa i o polarizovanim staklima koja smanjuju bljesak, ali nemaju UV zaštitu - napominje dr Golubović.

Trendovi


Ove sezone paleta trendova je (kao i obično) prilično velika, ali se izdvajaju dve.
- Aktuelan je povratak dizajna 80-ih i 70-ih, ramovi su metalni, tanki i okrugli, ali ne “rej ban”, već više kao lenonke. Drugi trend je oštrih linija i naočare izgledaju kao da su sastavljene iz dva dela različita po boji ili obradi. Boje su mat metalik kao i smeđa gama. Za žene je aktuelan i mačkasti okvir – kaže za “Alo!” stilista Ašok Murti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP