Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO SE BORITI PROTIV PROŠIRENIH VENA

Umotajte noge u kupus

Autor: Ekipa Alo! | 21.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 30 odsto populacije pati zbog različitih problema sa venama.

Napavite obloge  od kupusa ili gaveza,  podignite podnožje  kreveta, plivajte,  smršajte

Napavite obloge od kupusa ili gaveza, podignite podnožje kreveta, plivajte, smršajte | Foto: Shutterstock

Loša cirkulacija i proširene vene najčešće se javljaju kod žena koje su gojazne, koje su rađale više puta, koristile oralna kontraceptivna sredstva, imaju genetsku predispoziciju ili su nedovoljno fizički aktivne. Operativna metoda lečenja daje odlične rezultate, ali je preventiva još bolji način borbe…


Mere samopomoći

- Izbegavajte dugo stajanje
- Podignite podnožje kreveta
za oko 15 cm
- Budite fizički aktivni (plivajte, brzo šetajte)
- Nosite elastične zavoje ili elastične čarape
- Smanjite telesnu težinu
- Izbegavajte izlaganje nogu visokoj temperaturi (sunčanje, sauna, kupanje u vrućoj vodi)
- Uvedite hidromasažu nogu (tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom, od stopala prema preponama)

Uvrnute vene
Mada se proširene vene mogu pojaviti bilo gde, najčešće su na donjim ekstremitetima. Varikoziteti mogu biti različite veličine - od malih mrežastih promena do velikih izbočenih vena koje, mogu biti u ograničenoj zoni ili zahvatati čitav venski sistem. Pored uvećanih vena, pacijenti se žale i na bolove u listovima pri dužem stajanju, dolazi do pojave grčeva, crvenila, trnjenja i otoka.

Inače, sama reč „proširene vene“ potiče od latinske reči „varicose“, što znači „uvrnute“. U svakoj maloj veni postoje ventili koji omogućuju da se krv kreće isključivo ka srcu, pri čemu zbog pritiska kod pojedinih ljudi dolazi do njihovog slabljenja i uvećanja.

Narodna medicina
U lečenju proširenih vena primenjuju se razne metode, počev od lečenja fleboprotektorima i vazokonstriktorima, preko nošenja elastičnih čarapa, hirurške intervencije i u novije vreme upotrebe laserskih i radio talasa. Ako ste skloniji narodnoj medicini, biljke koje mogu da pomognu su divlji kesten, kupus, neven i gavez.

Divlji kesten je najčešće korišćeni prirodni lek, a njegov aktivni sastojak aescin oslobađa enzim, koji sprečava pucanje zidova kapilara i samim tim sprečava dalje pojavljivanje proširenih vena. Od drugih ekstrakata, tu su seme grožđa i borove kore - ove dve biljke sadrže supstance koje pomažu jačanje vezivnog tkiva u krvnim sudovima, dok kostrika jača kolagen u krvnim sudovima i poboljšava cirkulaciju.

Obloge od gaveza
U domaćoj varijanti možete napraviti obloge koje će smanjiti bol i neprijatno peckanje. Čist list kupusa jednostavno stavite na bolno mesto i držite dok se listovi ne osuše. Možete probati još jedan recept po istom principu, za koji koji se tvrdi da je još delotvorniji. Na svež list kupusa namažite u tankom sloju med i privijte na bolno i upaljeno mesto.

Za obloge od gaveza uzmite koren svežeg gaveza i izrendajte ga. Napravite smesu, stavite na bolna mesta i po mogućnosti držite je i za vreme spavanja. Gavez se može kombinovati sa uljem kantariona. Ukoliko nemate svežu biljku, možete koristiti tinkturu.

Okrenite se prirodi


Za one koji su u potrazi za prirodnim lekovima protiv problema sa venama, „Erbaven“ može da bude jedno od rešenja. Kapsule i gel su klinički testirani i mogu se primenjivati i u prevenciji i za ublažavanje neprijatnih simptoma poput težine u nogama, grčeva i oticanja. Kod najtežih oblika proširenih vena, sredstva treba kombinovati sa još nekom metodom lečenja. Preparati jačaju tonus venskih zidova i povoljno utiču na mikrocirkulaciju tako što smanjuju propustljivost i lomljivost kapilara. Sadrže ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt crvenog grožđa i borovnice (smanjuju propustljivost kapilara), ekstrakt centele i ananasa (otklanjaju otok, pospešuju limfnu drenažu), ruskus, ekstrakt aloje i vitamin C.


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP