Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO PREŽIVETI SA CRKAVICOM (3)?

Uštedite na računima!

Autor: Nataša Lazović | 01.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pošto smo vam dali smernice kako da se lečite i hranite sa crkavicom, pokušaćemo da vas posavetujemo kako da mršave novčanike oporavite uz nekoliko saveta za uštedu tople vode, stuje i grejanja…

Uštedite na računima!

Uštedite na računima! | Foto: Profimedia

Grejalica
Grejalice i kalorifere treba izbegavati za dogrevanje prostorija, jer znatno povećavaju račune za struju. Najisplativije je koristiti TA peći ili mermerne ploče.


Izolacija
Potrebe za dogrevanjem prostorija se smanjuju ako se uradi izolacija na prozorima i popravi stolarija. Ni radijatori ne bi trebalo da su zaklonjeni teškim zavesama. Ormane i stalaže obavezno postavite na one zidove koji su „spoljni“, tako dobijate dodatnu toplotnu izolaciju. Na ulazna vrata stavite kukice za kačenje garderobe, kaputi i jakne su odlični izolatori, pa toplota preko vrata ne izlazi napolje.

Frižider
Frižider je neophodno čistiti redovno da se ne bi nakupio led, a termostat podesiti na tri do pet stepeni. Držite ga na što je moguće hladnijem mestu i udaljite od direktne izloženosti Suncu, odnosno šporeta, peći, radijatora i ostalih tela koja zrače toplotu.

Mašina za veš
Izbegavati iskuvavanje jer su novi praškovi efikasni i na temperaturama od 40-60 stepeni, pa su samim tim i veće uštede električne energije. Napunite mašinu jer prazna troši koliko i puna, a ekonomični program štedi 30 odsto energije.

Pegla
Nije dobro peglati garderobu u nekoliko navrata, već odjednom kompletan suv veš. Pri savkom uključivanju pegle dodatno se troši energija za zagrevanje.

Tuširanje
Preporučljivo je tuširanje umesto kupanja u kadi, na taj način potroši se upola manje vode i struje.

Bojler
Najbolje je puniti ih u toku noći, a vrlo efikasan način je ugradnja releja koji automatski uključuje bojler kada stigne signal za nižu tarifu i obrnuto. Bojler redovno čistite od kamenaca (svakih 3-5 godina) jer je kamenac mnogo teže zagrevati nego vodu. Bojler nikako ne treba da greje vodu preko 50 stepeni, suvišno je.

Šporet
Šerpa bi tokom kuvanja uvek trebalo da bude poklopljena, jer se hrana tako brže sprema. Počnite kuvanje na većoj temperaturi dok jelo ne počne da ključa, a onda smanjite temperaturu tako da lagano kuva do potpune pripremljenosti jela. Upotrebom ekspres lonca možete uštedeti i do 50 odsto električne energije. Kuvajte jela za dva dana, tako palite šporet upola ređe, a i štedite vreme.

Sijalice
Gasite sijalice kada napuštate prostorije, a bilo bi dobro obične zameniti štedljivim. Osnovni uslov za niže račune za struju ipak je da se što više ovih uređaja koristi u toku noći kada je struja četiri puta jeftinija nego tokom dana. Uređaji troše struju i kada su isključeni, te ne bi bilo loše da ih priključite na produžni gajtan sa prekidačem koji ćete isključiti kad vam dotični uređaj nije potreban.

Bez kašnjenja

Plaćajte račune na vreme – kamate za neplaćene račune su smišljenje da nas skupo košta svako kašnjenje. Pritom, za plaćanje računa u roku, najčšće dobijete i dodatni popust (oko 5 odsto na infostan u Beogradu, na primer).

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP