Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

STIŽE VREME URINARNIH INFEKCIJA

Utoplite se!

Autor: Nataša Lazović | 26.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svaka druga žena suočava se s urinarnom infekcijom barem jednom u životu. Mogućnost ponavljanja infekcije je česta, a da do toga ne bi došlo, treba se pre svega utopljavati, piti što više čajeva, a s vremena na vreme dezinfikovati mokraćne kanale jabukovim sirćetom.

Bakterija izaziva  zapaljenje grlića  materice, a kod  trudnica pobačaj

Bakterija izaziva zapaljenje grlića materice, a kod trudnica pobačaj | Foto: Shutterstock

Na teret ešerihije koli može da se upiše 70 procenata svih infekcija urinarnog trakta. Najčešće pogađa žene, i to iz anatomskih razloga; s obzirom na to da je, za razliku od muškaraca, njihov mokraćni kanal kraći, bakterija lakše dospeva na neželjeno mesto. Kod muškaraca može da se nađe u spermi, ali su takvi slučajevi ređi.


Limun i celer

Kod lakših oblika infekcije možete isprobati sledeći recept. Dobro operate i usitnite 400 grama lista celera. Tome dodajte dva limuna sa korom, prethodno oprana u mlakoj vodi, a potom iseckana. Sve zajedno prelijte litrom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Posle toga procedite i pijte tri puta dnevno, pre jela, po jednu šoljicu. Uzima se 42 dana, uz obavezan doručak isključivo od zobenih pahuljica, kuvanih najviše pet minuta.

- Uslovi pod kojima se javlja su sledeći: na prvom mestu prehlada - kada pokisnemo ili promrznemo, urološka, bubrežna ili genitourološka oboljenja, dijabetes i trudnoća. Simptomi su učestalo mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, pritisak u malom stomaku, nadutost, lažni poziv na mokrenje, krv u mokraći... - kaže za „Alo!“ doktorka Mirjana Pantović.

Pod topli tuš
Akutne infekcije leče se antibioticima ili urosepticima u skladu s antibiogramom, urološkim čajevima, utopljavanjem, tuširanjm toplom vodom, kao i toplim oblogama za stomak i noge. Od čajeva se preporučuju uvin, uvenol, čaj od peršuna, brusnice, I to 1,5 litara dnevno u vreme dok se uzimaju lekovi (da ne bi došlo do njihovog razblaživanja), a nakon toga 2,5 litara dnevno.
Hronična upala se tretira prema antibiogramu, dužinu lečenja određuje lekar. Smatra se da je bolest sanirana ako su tri urinokulture sterilne (negativne), a kontrola se obavlja na mesec dana. Svaki sledeći recidiv leči se prema biogramu. Bolest se tretira kao hronična nakon tri učestala recidiva u relativno kratkom peridu.

Kiselina
Treba napomenuti da ova bakterija nije polno prenosiva niti je možemo dobiti od drugih. U pojedinim slučajevima, međutim, kada je bolest uporna, lekar može da odredi dopunske analize partnera. Ešerihija je u korelaciji s nekim oblicima neplodnosti. Kod muškaraca uništava spermatozoide ili izaziva slabu pokretljivost. Kod žena, kada dospe do vagine, izaziva zapalenje grlića materice, a kod trudnica pobačaj.
- Prema nekim saznanjima mlečna, limunska, vinska i jabučna kiselina deluju na bakterije, tako da surutka, limun, jabukovo i vinsko sirće mogu da pomognu. S vremena na vreme se može popiti kašičica jabukovog sirćeta rastvorena u čaši vode što će dezinfikovati mokraćne kanale i ceo organizam. Preventiva protiv ove dosadne i uporne bolesti, međutim, na prvom mestu podrazumeva sprečavanje prehlade. Kod hroničnih bolesnika, kao što su bubrežni i dijebetečari, lečenje primarne bolesti - dodaje naša sagovornica.

Čaj protiv ešerihije
Za ovaj čaj vam je potrebno 500 grama sleza (lista ili korena), 100 grama lista vreska (Calluna vulgaris), 100 grama lista ruže (Rosa ontifolia), 100 grama cveta vranilovke (Origanum vulgare), 100 grama suvih peteljki od trešnje. Sve dobro usitnite i dobro izmešajte da se sastav ujednači. Čaj se priprema od dve velike supene kašike smese i 1/2 litara vode. Dobijeni čaj se pije tokom dana umesto vode, a nakon 7 dana uzimanja proverite urin. U većini slučajeva je sterilan.

Snaga prirode

U slučaju akutnih infekcija, antibiotska terapija je neophodna, ali za sprečavanje povratnih infekcija prirodna pomoć u vidu tableta ”Cranberrycyst“ je veoma korisna. Ove tablete sadrže visoku koncentraciju antibakterijskih sastojaka, od kojih je najvažniji koncentrovani ekstrakt brusnice (350 mg). Osim brusnice, tablete sadrže ekstrakt uvinog lista i semena grejpfruta (uroantiseptično dejstvo), ekstrakt javanskog čaja i zlatnice (diuretično dejstvo). Preparat deluje antibakterijski, pre svega na bakteriju ešerihuju koli, a novija istraživanja su pokazala i delovanje na Helicobacter pylori. Koristi se u terapiji urinarnih infekcija, uključujući prevenciju i terapiju. Kliničke studije su pokazale da upotreba brusnice značajno smanjuje učestalost infekcija urinarnog trakta. Koristi se i za olakšavanje tegoba kod kamena u bubregu.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP