Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NE VREBA SAMO RAK KOŽE IZ SOLARIJUMA

Uz taman ten, dobijete i herpes

Autor: Jovana Nikolić | 29.05.2015 - 08:00:00h | Komentara: 0

Poznato je da sunčanje u solarijumu može dovesti do raka kože, ali to nije jedina opasnost, jer u ovim kabinama za sunčanje borave i druge boleštine izazvane različitim virusnim i bakterijskim infekcijama.

Toplota u solarijumu predstavlja  idealne uslove da virusi i bakterije  prežive čekajući svoju narednu žrtvu

Toplota u solarijumu predstavlja idealne uslove da virusi i bakterije prežive čekajući svoju narednu žrtvu | Foto: Shutterstock

Pošto mnoge mogućnost od potencijalnog karcinoma kože nije uplašila, možda će ih ova činjenica probuditi i naterati da solarijumu jednom za svagda kažu: “Zbogom!“. Toplota koja vlada u solarijumu predstavlja idealne uslove da virus herpesa preživi u blizini mesta na kojem je zaražena osoba ležala i da tu čeka svoju narednu žrtvu. Dovoljno je jednom da se zarazite ovom bolešću i da je se više nikada ne otarasite.


- Higijena u solarijumima nije adekvatna, jer koriste nesterilisane peškire i ubruse koji samo mogu da dodatno šire viruse i bakterije, pa tako i herpes. Ni antiseptički rastvori ih ne mogu uništiti. Ukoliko mislite da vas donji veš može zaštiti i tu se varate, ne može tkanina da spreči virus da uđe u vas - kaže za “Alo!“ dr Sonja Đurović, ginekolog KBC Zvezdara, i dodaje da ista stvar važi i za HPV virus, koji vodi od kondiloma do raka grlića materice.
Jedina preventiva je da izbegavate odlazak u solarijum, savetuje ova doktorka.

- Svetska zdravstvena organizacija apsolutno ne preporučuje solarijume nikome, pogotovo ne trudnicama, koje mi striktno upozoravamo da to nikako ne čine. Razlog broj jedan je to što izaziva rak kože, a i može se negativno odraziti na bebu - objašnjava dr Đurović.

U salonima za sunčanje, pak, tvrde da redovno održavaju higijenu svojih solarijuma i da to uvek čine pred samim klijentima.
- Nakon svakog korišćenja, mesto na kojem je osoba ležala briše se sredstvom za dezinfekciju. Osim toga, dva puta nedeljno čistimo celokupni solarijum, lampe, stakla i ostale delove - kažu u jednom salonu lepote.

Zabraniti solarijum zakonom


Grupa dermatologa je 11. maja u okviru kampanje “Evromelanom“ Skupštini Srbije predala predlog da se mlađima od 18 godina zabrani upotreba solarijuma, dok bi stariji to činili na sopstvenu odgovornost. Srpski stručnjaci su odlučili da pokrenu ovakvu inicijativu zbog toga što solarijumi emituju velike količine ultra ljubičastog zračenja, što znatno povećava rizik da se oboli od melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože od kojeg u Srbiji svakog dana umre jedna osoba. Političare je ovaj predlog ujedinio, pa tako ministarka Zorana Mihajlović kaže da bi podržala zabranu upotrebe solarijuma maloletnim licima, jer misli da je pogubna za kožu. Istog mišljenja su i Slavica Đukić Dejanović, demokrata Borislav Stefanović i naprednjak Zoran Babić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP