Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Uživajte uz kestenje

Autor: Ekipa Alo! | 03.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako treba izdvojiti neki poseban plod kao jesenji, onda je to svakako kesten. Nekada se isključivo pekao ili kuvao, a danas je nezaobilazni deo najboljih specijaliteta i poslastica.

Ako imate gde da ih  odložite,  mogu da  izdrže i do  dva meseca

Ako imate gde da ih odložite, mogu da izdrže i do dva meseca | Foto: Shutterstock

Kina i stari Rim
Castanea sativa je vrsta pitomog, jestivog kestena, a u jednom plodu ima otprilike 53 odsto vode, belančevina i ugljenih hidrata, dok mu je glavni sastojak skrob. Njega ima čak 44 odsto. Takođe je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, sumporom, hlorom, gvožđem, bakrom i manganom, a sadrži i fosfor i većinu vitamina B grupe.
Domovina kestena je Kina, ali pečenje kestena na ulicama beleži se i u starom Rimu. Danas kestenje koristimo u mnogobrojnim ukusnim receptima, od kolača do mesnih jela.


Pečeni i kuvani
Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrednost, veću količinu belančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljenih hidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitohemikalije, koji nisu zastupljeni u kuvanom kestenu, koji sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Kesten se može, zbog visokog sadržaja skroba, usitniti u brašno i mešati s belim ili integralnim brašnom pšenice za pravljenje hleba, testenine, kolača ili njoka.

Kada kupujete kestenje, obratite pažnju da su celi i da na kori nema rupica, a ne bi smelo da budu ni vlažni. Ako imate gde da ih odložite, mogu da izdrže i do dva meseca, ali ih pre toga obavezno pažljivo proberite.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP