Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VEROVALI ILI NE

Vakcina protiv raka krije se u mačjem izmetu?

Autor: A.O. | 22.07.2014 - 11:44:00h | Komentara: 2

Opasni parazit iz mačijih creva, koji kod osoba sa slabim imunitetom može da izazove fatalnu bolest toksoplazmozu, mogao bi uskoro da predstavlja lek za maligna oboljenja.

mačka

Trećina ljudi na svetu zaražena je parazitom “toxoplasma gondii” kojeg nam prenose mačke. Iako u većini slučajeva ne dolazi do jake infekcije, bebe, malu decu, stare i ljude sa oslabljenih imunitetom ova protozoa iz mačijih creva može čak i da ubije, prenosi Telegraf.

Međutim, naučnici tvrde da su na putu da reprogramiraju ovog parazita tako da on više ne napada ćelije našeg imunog sistema, već isključivo ćelije raka i to po principu “Trojanskog konja”!
Sa biološke strane gledajući, mi znamo da ovaj parazit ima moć da stimuliše tačno onaj imuni odgovor koji želimo ako hoćemo da pobedimo rak – rekao je u saopštenju autor istraživanja Dejvid Bzik s Dartmut univeziteta.

Naravno, bilo bi izuzetno rizično obolelima od raka ubrizgavati ovu opasnu protozou, te zato sada stručnjaci istražuju najbolji način da parazit, odnosno njegov ključni gen po imenu CPS, modifikuju tako da on više ne bude smrtno opasan za pacijente.

Kako predviđaju, vakcina protiv raka bila bi personalizovana za svakog pacijenta ponaosob. Pravila bi se tako što bi uzeli zdrave ćelije obolelog, a zatim u toj ćelijskoj kulturi naselili parazita i na taj način dobili pozitivan imuni odgovor. Onda bi tog parazita, sada već naviknutog na konkretan organizam, vratili u organizam, a on bi se dalje borio sa malignitetom.
Eksperimenti na miševima pokazali su da “toxoplasma gondii” uspeva uspešno da savlada tumore jajnika, ali i opaki rak kože, maligni melanom. Nadamo se da će im uspeti!
Poslednji komentari
  • dragan Vreme: 22.07.2014 19:27h

    jeste to je otkrio neko sa sega-mega-trenda unerveziteta a da nije stefanovic

  • Jelena Vreme: 22.07.2014 22:29h

    Čisto sumnjam da na ovoj planeti postoji čovek koji veruje da lek za rak ne postoji

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP