Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO ZNATI DA STE POD STRESOM?

Vičete, plačete, kukate!

Autor: | 15.09.2014 - 07:30:00h | Komentara: 0

Većina nas se svakodnevno suočava sa mnoštvom obaveza koje pokušava da ispuni u najkraćem mogućem roku.

Stres

Stres | Foto: Shutterstock

Nije neobično što su mnogi hronično umorni, napeti i razdražljivi. Ako se prepoznate u ovim znacima, vreme je da spustite loptu i date sebi oduška…


Umorni ste sve vreme
Teško izdržavate dan i žudite za poslepodnevnim odmorom. Nemate snage za neke dodatne aktivnosti, već samo želite da odradite posao i dokopate se kuće.

Izolovani ste od društva
Ranije ste voleli da se družite, a trenutno ste u fazi da ne možete da gledate druge, izbegavate događanja i pozive na zabave, a ako se i pojavite, prvi odlazite.

Imate negativan stav
Svako prolazi kroz teška razdoblja, ali ukoliko ste sve vreme negativni, vreme je da počnete da menjate stvari i radite na sebi.

Izgubili ste zadovoljstvo
Kada vas aktivnosti koje ste obožavali više ne raduju i najradije biste ih preskočili, vreme je za uzbunu - to je upozorenje da vam stres stvarno smeta.

Ničemu se ne radujete
Svaki dan predstavlja vam mučenje i ne ispunjava vas. Ničemu se ne radujete. Budite se mrzovoljni, s grčem u želucu, a umesto da se radujete, dan koji je pred vama donosi vam samo nervozu.

Češće plačete
Plačete češće nego inače, lako vas je povrediti i sve vas pogađa.

Češće vičete
Stres je uticao na vaše strpljenje i toleranciju, te ne možete da budete objektivni. Ukoliko vas dete upita: „Mama, zašto stalno vičeš na mene?“, vreme je da se preispitate i shvatite da ste sagoreli.

Imate glavobolju
Ukoliko ste pod stresom, nije neobično da često imate glavobolju. Jedan od razloga je to što se stres taloži u vratu i ramenima i zbog toga vas glava boli češće nego inače.

Imate stomačne probleme
Ukoliko vam se povraća ili imate dijareju, uzrok može biti i previše stresa.

Šta vam je činiti?
Za početak nađite tiho mesto, zatvorite oči i udahnite brojeći do četiri i izdišite brojeći do četiri. Stavite svoju levu ruku na stomak i osetite kako se podiže sa svakim udahom. Vizuelizujte kako kiseonik ulazi u vaše telo i opušta vas.

Promenite stil života
Ako živite životom koji vam donosi mnogo stresa, razmislite koje promene možete da uradite; napravite inventar svog života i sagledajte šta vam donosi najviše mira, a šta uzrokuje stres. Pokušajte da se organizujete tako da se rešite najvećih uzročnika stresa.

U zdravom telu
Kada ste u fizičkoj kondiciji, mentalno ste u boljoj formi - tolerantniji ste i ne osećate se letargično i umorno kada stvari ne idu kako ste zamislili. Jedite zdravu hranu, ograničite unos kofeina, pijte mnogo vode, ostavite alkohol, cigarete i druge poroke. Odlučite da živite zdravo!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP