Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Voćka ljubavi

Autor: | 05.10.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Bojom i ukusom u rasponu od “slatkog kao med” do kiselkastog i gorkog, nar podseća na godišnje doba u kojem sazreva. Krvavocrvena, nežna sočna zrna kojima obiluje čini ga jednom od najzdravijih voćki koje se mogu naći u prirodi...

Nar

Nar | Foto: Shutterstock

Uz meso
Nar potiče iz Persije. U antičko doba je zbog svojih mnogobrojnih zrna predstavljao simbol plodnosti. Mnogi su verovali da je baš ovu voćku Venera, boginja ljubavi, poklanjala voljenima. Kada ga kupujete, birajte onaj koji je tvrd i otprilike veličine jabuke. U frižideru može da stoji duže od dve nedelje. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, kupova i kolača od sira.


U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. Sok nara se koristi u pripremi raznih koktela, ali i umaka. Sirup se dodaje alkoholnim pićima i koktelima zbog intenzivne boje i komercijalno ga nazivaju grenadin. Možete ga upotrebiti za mariniranje živinskog mesa, a zrna mogu da posluže kao ukras.

Riznica zdravlja
Ova voćka deluje antibakterijski. Posebno je korisna protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je ešerihija koli, koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želudačne tegobe.

Takođe, deluje antikancerogeno. Dokazano je pozitivno dejstvo kod raka dojke, prostate, pluća. Sok ima više antioksidanasa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj.

Nar jača imunitet pomažući organizmu u odbrani od karcinoma, gojaznosti, arteroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja i alergijskih reakcija na hranu. Preporučuje se svima koji imaju višak lipida i holesterola u krvi.

Kao i sve plodove iz prirode, nar je najbolje jesti u svežem obliku. Ako iscedite sok, koristite ga odmah.

Ne bacajte koštice


Koštice nara nikako nemojte da bacate. Osušite ih i sameljite u blenderu, a prah sačuvajte u tegli. Dodajte kašičicu tog praha u jogurt i dobićete izuzetno zdrav obrok. Osim toga, prah možete dodavati jelima od mesa. To će malo zgusnuti jelo i omekšati meso.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP