Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Voda i limun, magičan spoj

Autor: | 23.03.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Samo jedna čaša vode i sok od limuna mogu da izvedu čudo za naše zdravlje, a ovo su samo neke od činjenica vezanih uz ovaj osvežavajući napitak.

Jedna čaša osvežavajućeg napitka popravlja imunitet, briše bore, reguliše probavu...

Jedna čaša osvežavajućeg napitka popravlja imunitet, briše bore, reguliše probavu... | Foto: Shutterstock

Jača imunitet
Pola isceđenog limuna u čaši vode jednom dnevno ima dovoljno vitamina C za borbu protiv prehlade i gripa. Nutricionisti naglašavaju da limun poboljšava sposobnost tela da apsorbuje gvožđe, a ono je pak važan nutrijent za zdrav imuni sistem.


Poboljšava probavu
Sok od limuna je slične strukture kao probavni sokovi u želucu, pa ima pozitivan učinak na digestivni trakt. Napitak pomaže da se očiste creva, isperu otpadne materije i pospeši lučenje želudačnih sokova. Sve zajedno utiče na bolju probavu, ali i pomaže kod gorušice i nadutosti.

Za lepu kožu
Limun je odličan u borbi protiv starenja kože. Antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za simptome starenja. Znamo da je limun bogat vitaminom C, a to je upravo ono što stvara sintezu s kolagenom.

Smanjuje apetit
Limun sadrži pektin, odnosno topiva vlakna, koja se obično nalaze u agrumima. Zahvaljujući njemu duže osećamo sitost, te nam je lakše da odolimo raznim grickalicama između obroka.

Balansira nivo pH
Limun je jedna od najvažnijih alkalnih namirnica koja balansira kiselost u organizmu. Bez tog balansa, podložniji smo raznim upalama.

Zdravlje urinarnog trakta
Limunov sok je diuretik, što znači da podstiče proizvodnju urina. Kao rezultat toga, toksini iz tela odlaze brže nego inače, a u samom urinarnom traktu menja se pH vrednost, te se bakterije teže šire i izazivaju upale.

Osvežava dah
Antiseptička svojstva uništavaju loše bakterije u ustima, pa sok od limuna deluje kao dezinficijens. Čaša vode s limunom je mnogo zdravija opcija za razbuđivanje od šolje kafe. Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je vodu s limunom najbolje popiti kada je na sobnoj temperaturi, budući da je najbliža temperaturi tela.

Štiti zdravlje
Visok nivo kalijuma u limunu pomaže boljem funkcionisanju mozga i reguliše krvni pritisak. Limun i voda zajedno redukuju stres i depresiju, budući da su povezani s niskim nivoom kalijuma.

Čisti jetru
Voda s limunom deluje kao sredstvo za čišćenje jetre, odnosno detoksikaciju. Podstiče proizvodnju žuči, odnosno kiseline potrebne za probavu. Takođe, može da pomogne u kontroli viška žuči, smanji količinu sluzi proizvedene u telu i pomogne u otapanju žučnog kamenca.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP