Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ODABERI SVOJU METODU

Vodič za najefikasnije uklanjanje dlačica!

Autor: Cosmopolitan.rs | 06.08.2014 - 09:58:00h | Komentara: 0

Sve metode imaju potencijalne poteškoće kao što su posekotine i urasle dlake. Na vama je da odaberete…

Depilacija

Profesionalna depilacija voskom

Kako deluje: Topli vosak se nanese na područje na koje želimo i uklanja u smeru koji je suprotan smeru rasta dlačica, čupajući ih iz korena.

Najbolje za: Noge, pazuh i bikini liniju, kao i za one koji imaju grube i tamnije dlačice.

Prednosti: Privremeno uklanjanje dlačica iz korena za u proseku tri nedelje glatke kože (od 2 do 6 nedelja, u zavisnosti od vrste i debljine dlačica)

Nedostaci: Da bi bila efikasna, za ovu depilaciju dlačice treba da ponovo narastu najmanje od 6 do 7 mm. Tretmani mogu biti umereno bolni, jer se dlačica čupa iz korena, ali vremenom bol postaje podnošljiv. Takođe, može dovesti do urastanja dlačica.

Savet: Nemojte piti i raditi depilaciju voskom, jer alkohol zateže pore, što proces čini više bolnim. Stimulansi kao što je kafa takođe mogu povećati osetljivost.
Isto tako, možete se raspitati o tome koji salon koristi kvalitetan vosak. Bolji kvalitet voska može značiti manje bolno iskustvo.

Brijanje

Kako deluje: Uklanja dlačice sa površine kože žiletom.

Najbolje za: Noge, pazuh i one sa finim, tankim dlačicama.

Prednosti: Jeftino, bezbolno, brzo i lako uklanjanje dlačica, a kreme za brijanje koje se koriste mogu pomoći da hidrirate kožu, održavajući je mekom.

Nedostaci: Dlačice ponovo narastu jako brzo i budući da budu isečene na površini, one koje ponovo rastu su tupe, nisu sužene na vrhovima, pa mogu izgledati kao deblje. Mogu se pojaviti ogrebotine i posekotine. Redovnim brijanjem dlačice mogu biti sklone urastanju.

Savet: Za one koje ne mogu napustiti svoje navike brijanja, proizvodi za sporiji rast obećavaju pomoć da se uspori ponovni rast dlačica i na taj način smanjuju učestalost brijanja.

Kreme za depilaciju

Kako deluje: Kreme za uklanjanje dlačica koriste hemikalije da oslabe dlačice tako da ih možete uspešno ukloniti.

Najbolje za: Za one koji žele brze, jednostavne, relativno bezbolne rezultate kod kuće. Najpopularnije za dlačice na licu, bikini liniju i pazuh.

Prednosti: Može se uraditi kod kuće, uklanja dlačice malo ispod površine kože, što obećava sporije i manje grube ponovo izrasle dlačice nego posle brijanja.

Nedostaci: Hemikalije u ovim proizvodima mogu iritirati osetljivu kožu, posebno u više delikatnim područjima. Ove kreme su na lošem glasu zbog svog mirisa, a takođe mogu dovesti do urastanja dlačica.

Savet: Odaberite kremu pogodnu za određena područja koja tretirate i upalite mirisne sveće u kupatilu da zamaskirate jak miris ovih proizvoda.

Lasersko uklanjnje dlaka

Lasersko uklanjnje dlaka | Foto: foter.com

Lasersko uklanjanje dlačica

Kako deluje: Laser prolazi kroz kožu i cilja koren dlačice i tako sprečava rast. U suštini, uništava folikule, što znači da može postići trajno uklanjanje. Dlačice u tretiranom području opadnu u roku od 2 do 3 nedelje.

Najbolje za: Osobe koje imaju dlačice tamnije od kože - dok profesionalni dermatolozi mogu varirati tip lasera koji koriste, laser nije pogodan za osobe sa tamnom kožom ili bledim dlačicama, jer on cilja na melanin u dlaci.

Prednosti: Izvrstan za dugotrajno uklanjanje dlačica na svim područjima. Ne izaziva oštećenja na površini, pa se može tretirati i osetljiva koža.

Nedostaci: Uklanjanje dlačica laserom može biti bolno, većina ljudi ga opisuje kao bockanje kože i vrelinu. Takođe, za najbolje rezultate zahteva posetu dermatologu .

Savet: Iako može izgledati skupo, na duže staze, mnogi smatraju da je lasersko uklanjanje dlačica investicija koja se isplati.

Elektroliza

Kako deluje: Koristi fine elektrode u obliku igle da primeni električnu struju na folikule dlake.

Najbolje za: Mala područja kao što je lice (obrve i gornja usna) i pazuh, jer tretira svaku dlačicu pojedinačno, tako da dugo traje i može biti skupo.

Prednosti: Moguće trajno uklanjanje dlačica i pogodna je za vrlo fine i svetlije dlačice, za razliku od lasera koji najbolje deluje na tamnije dlačice.

Nedostaci: Kada se uradi nepropisno, elektroliza može dovesti do ožiljaka i depigmentacije kože. Tretmani mogu biti neugodni i uzrokovati osećaj „peckanja“ ili „bockanja“, a trajni rezultati zahtevaju više tretmana.

Savet: Dehidrirane folikule teže je tretirati, zato popijte dosta vode dan pre, na dan tretmana i dan posle tretmana.

Vosak za depilaciju bi trebalo da bude kvalitetan ako želite da manje boli

Vosak za depilaciju bi trebalo da bude kvalitetan ako želite da manje boli | Foto: foter.com

DIY setovi i spravice

Brijanje i kreme za depilaciju su očigledno brz način uklanjanja dlačica, mogu se uraditi kod kuće, a čak i depilaciju voskom možete uraditi sami. Postoji mnogo naprava za korišćenje kod kuće. Epilatori i slični uređaji prisutni su više od 20 godina. Oni mehanički uklanjaju dlačicu iz korena, u suštini čupajući ih pincetama, i nude mekanu kožu nekoliko nedelja, slično kao i depilacija voskom. Problem kod njih je taj što posle izvesnog vremena korišćenja mogu izazvati urastanje dlaka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP