Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MALA ŠKOLA MASAŽE: NOGE

Za hod po oblacima

Autor: Nataša Lazović | 06.08.2013 - 07:45:00h | Komentara: 0

Masaža nogu imaće efekat na opuštanje celog tela, kao i na energetski balans rada unutrašnjih organa - bubrega, jetre, slezine i pankreasa, želuca, žučne kese i mokraćne bešike. Nauljite dlanove i prepustite se uživanju jer masaža je obostano zadovoljstvo.

Noge

Noge | Foto: Shutterstock

Listovi i Ahilova tetiva
Za početak, treba naglasiti da se masaža uvek vrši prema srcu, krećući se od stopala ka kuku i zadržavajući se na bolnim mišićima. Ne masirajte preko kostiju potkolenice i oko kolena blago kružite.


- Još jedan rezervoar stresa u našem telu je i mišić lista. Zato njemu posvetite posebnu pažnju i vreme. Savijte nogu osobe koju masirate dok ona leži na stomaku, nauljite ruke i kružno gladite mišić lista. Zadržavajte se na osetljivim delovima i primenjujte pritisak do granice bola. Masažu noge nemojte raditi kod osoba sa proširenim i upaljenim venama – savetuje učitelj i kreator masaža Peđa Filipović.

Dok je noga u istoj poziciji, postavite palac sa jedne strane, a kažiprst sa suprotne uz samu Ahilovu tetivu. Uz doziran pritisak izvlačite prste prema gore. Ovo je posebno napet region, te dobra masaža izuzetno prija i dovodi do osećaja rasterećenja cele noge.

Stopala kažu hvala
Na stopalima se nalaze refleksne zone svih unutrašnjih organa. Veliki broj je na tabanima. Zato pritiskajte svaki delić ovog vrlo zahvalnog dela za masažu.

- Kičma izuzetno trpi opterećenje u stanju napetosti. Na samoj unutrašnjoj ivici tabana nalazi se njena refleksna zona. Klizite jagodicom palca od baze palca do ivice pete, postepeno povećavajući pritisak. Nastavite sa sitnim kružnim stimulacijama istim putem, zadržavajući se na osetljivim i napetim delovima - objašnjava naš sagovornik.

Zglobovi su takođe pod snažnim uticajem stresa, a razgibavanje će im pomoći da se opuste.

- Postavite petu u dlan i istežite stopalo nagore. Potom savijajte stopalo prema dole nekoliko puta. Razgibavajte kružno, u jednom i u drugom smeru, kako biste rasteretili sve njegove zglobove, kao i refleksne zone - navodi učitelj.

Akupresura

Nakon što dobro izmasirate celu zadnju stranu noge, zadržite se na još jednoj tački rezervoara stresa. Nalazi se na sredini mišića lista. Preklopljenim palčevima izvršite pritisak za vreme izdisaja klijenta. Ponovite nekoliko puta i budite pažljivi, dosta je osetljiva i bolna.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP