Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEGA STOPALA LETI

Za hod po oblacima

Autor: Nataša Lazović | 18.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Uz nekoliko jednostavnih saveta, lako možete imati zdrava i negovana stopala, što je imperativ u ovo doba godine. Stopala nam se tokom leta znoje više nego inače, pa su podložna nastanku gljivica u predelu oko prstiju. Pametno je biti bos što je više moguće, voditi računa o higijeni, a u slučaju pojave gljivica, sledite ove savete.

Upotrebljavajte antitranspiranse  i dezodoranse  iz medicinske  kozmetike

Upotrebljavajte antitranspiranse i dezodoranse iz medicinske kozmetike | Foto: Shutterstock

Kupka sa hidrogenom
Hidrogen-peroksid je idealan za ubijanje svih bakterija i gljivica, stoga potopite noge u mešavinu vode i ovog sastojka i rešite se neprijatnih problema sa gljivicama. U litar destilovane vode dodajte oko 100 mililitara hidrogen-peroksida od tri odsto, pa potopite noge svakog jutra i večeri po dvadesetak minuta. Ova kupka ne samo da će rešiti vaš problem, nego se mogu koristiti i u cilju prevencije.


Soda bikarbona za cipele
Tokom leta se preporučuje izbegavanje najlonskih čarapa, kao i cipela sa sintetičkom postavom. Hodajte bosi što je više moguće. Ako ste već prisiljeni na nošenje zatvorenih cipela, ubijte sve bakterije u njima osvežavajućom kombinacijom hladne vode i sode bikarbone (u iznosu 1:3). Isprskajte malo ove tečnosti u vaše cipele svakoga dana.

Piling od kukuruznog skroba
Kukuruzni skrob odlično upija vlagu, pa se nameće kao odličan sastojak za paste koje sprečavaju nastanak bakterija i gljivica. Pomešajte pola šoljice gustina s malo tople vode, pa stavite u rernu na oko 220 stepeni dok smesa ne potamni. Dobro utrljajte ovu toplu smesu na čista i suva stopala, ostavite da deluje oko 15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Kada potražiti pomoć


Neprijatan miris stopala može nastati zbog pojačanog znojenja ili nadovezane najčešće gljivične, a ponekad i bakterijske infekcije kože.
- Ukoliko primetite crvenilo, perutanje, svrab, peckanje ili neprijatan miris stopala, obratite se dermatologu da biste dobili adekvatnu terapiju uz preporuku kako da se ponašate, s obzirom na to da infekciju možete preneti drugoj osobi - kaže za „Alo!“ dr Aleksandra Aleksić, specijalista dermatovenerologije.
- Preventivno sprovodite svakodnevnu higijenu hidratantnim sapunima i vodom uz korišćenje (ako je prisutno pojačano znojenje) antitranspiranasa i dezodoranasa iz oblasti medicinske kozmetologije, koji se nanose na čistu i suvu kožu. Posebno vodite računa o kvalitetu obuće koju kupujete, naravno u skladu sa mogućnostima - bitno je da je od prirodnih materijala - dodaje doktorka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP