Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OVO NISTE ZNALI, A MISLILI STE DA ZNATE

Zablude o sunčanju

Autor: Ekipa Alo! | 08.05.2013 - 07:51:00h | Komentara: 0

Preplanuo ten je još uvek u trendu, mada je jurnjava za njim često praćena mnogobrojnim mitovima. Razbijamo zablude i donosimo vam preporuke dermatologa kako da se najbolje zaštite od neželjenih efekata sunčevih zraka.

Zračenje je opasno tokom  celog dana, po oblačnom  vremenu, a naročito pored vode

Zračenje je opasno tokom celog dana, po oblačnom vremenu, a naročito pored vode | Foto: Shutterstock

Mit: Tamnoputi ne treba da se boje raka kože
Tamnija koža sadrži više melanina nego svetlija, što pruža veću zaštitu od sunca, ali to nije dovoljno. Ljudi srednjetamne boje kože imaju prirodni zaštitni faktor 13, što nije dovoljno dobra zaštita od bora i raka kože. Treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 30.
Posebno rizična grupa su tamnoputi kojima se melanom najčešće pojavljuje na dlanovima i stopalima. Rizik od smrtnosti je veći upravo zato što se rak teško uoči i brzo širi.


Mit: Sunce je opasno samo između 10 i 16 časova
UV zračenje je opasno tokom celog dana, po oblačnom vremenu, a naročito ako sedite kraj mora ili jezera. Zraci se odbijaju od površine i intenzivniji su nego inače, pa se preporučuje da nanosite kremu svaka dva sata.


Mit: 80 odsto oštećenja od sunca desi se pre 18. godine
Oko 23 odsto oštećenja od sunca dogodi se pre 18. godine života. Međutim, enzimi u telu rade na popravci i što je telo bolje zaštićeno, to su uspešniji u njihovom otklanjanju. Upravo zbog toga treba svaki dan koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 30, savetuju dermatolozi.


Mit: Kreme za sunčanje su kancerogene
Američka studija na miševima otkrila je da neke kreme za sunčanje sadrže oksibenzon, koji povećava rizik od melanoma. On remeti proizvodnju hormona u telu, a zbog oštećenja ćelija povećava i rizik od nastanka raka kože. Iako ne postoje naučni dokazi da je oksibenzon štetan za ljude, dermatolozi preporučuju korišćenje krema na prirodnoj bazi.

O vitaminu D

Odraslom čoveku u proseku treba 15 mikrograma vitamina D na dan za snažne kosti i dobar imunitet. Toliku količinu može dobiti 10-minutnim boravkom na otvorenom ili konzumiranjem lososa, mleka, jogurta i soka od pomorandže. Najbolji izbor vitamina D je hrana, a pomažu i suplementi, mada s njima treba biti oprezan. Previše vitamina D uzrokuje gubitak kilograma, pojačanu žeđ i bol u kostima, ističu stručnjaci.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP