Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAD VENE OTEŽAVAJU KORAK

Zaboravite na štikle

Autor: | 25.04.2014 - 07:30:00h | Komentara: 0

Proširene vene nastaju postepeno usled opterećenost krvnih sudova i slabe cirkulacije. Ako se bolest ne leči, može dovesti i do teških komplikacija kao što su tromboza, otvorene rane i ekcem. Zato je treba shvatiti ozbiljno…

Dugo sedenje i stajanje uzima danak

Dugo sedenje i stajanje uzima danak | Foto: Shutterstock

Uzroci i simptomi
Uzroci nastanka proširenih vena su slabost zalistaka površinskih vena (uzrokuje nagomilavanje krvi i povećanje pritiska u donjim ekstremitetima) ili slabost venskih zidova. Postoji niz faktora rizika koji ne mogu direktno izazvati pojavu bolesti, ali mogu pogoršati njen tok i razvoj: telesna masa, dugo stajanje, sedenje, slaba fizička aktivnost, ekstremni fizički napor, hipertenzija, uzimanje oralne kontracepcije, trudnoća. Bolest pogoršava i izlaganje toploti, boravak u termalnim vodama i saunama. Loš uticaj ima i uska odeća i visoke potpetice.


Ako imate otok na kraju dana ili posle dužeg stajanja koji nestaje tokom noći ili podizanjem ekstremiteta, vrelinu, peckanje, bol i noćne grčeve, nema sumnje da je u pitanju loša venska cirkulacija.

Proširene vene se prvo vide kao sitne, paučinaste, a vremenom se šire i postaju vrećaste, izvijugane. Dolazi i do promene okolne kože - pigmentacija, ekcem, pojave rana koje teško zarastaju. Najteža komplikacija je tromboza dubokih vena nogu koja može nastati kao posledica nelečenih površinskih proširenih vena.

Proširene  vene treba  shvatiti ozbiljno  jer se kao posledice  javljaju ekcem, pojava otvorenih rana i tromboza

Proširene vene treba shvatiti ozbiljno jer se kao posledice javljaju ekcem, pojava otvorenih rana i tromboza | Foto: Shutterstock

Lečenje
Konzervativna terapija sastoji se od promene životnih navika (izbegavanje dugog stajanja i sedenja, uvođenje fizičke aktivnosti - hodanje, vožnja biciklom, plivanje, izbegavanje pušenja, konzumiranja alkohola i nošenja visokih potpetica i uske odeće) ili nošenja elastičnih zavoja ili čarapa. Elastični zavoj ili čarape za vene služe da spoljnim pritiskom na proširene vene ne dozvole njihovo ispunjavanje krvlju i time olakšaju vraćanje krvi u srce. Da bi to ostvarili moraju imati odgovarajuću veličinu i čvrstinu.


Za ublažavanje tegoba mogu se koristiti različiti farmakološki preparati koji smanjuju zapaljensku reakciju. Skleroterapija je metod lečenja koji podrazumeva direktno ubrizgavanje sklerozantnog sredstva u ispražnjenu venu i koristi se za lečenje manjih varikoziteta. Operativno lečenje, odnosno, trajno uklanjanje proširenih vena sprovodi se kod većih vena ili kada konzervativna i skleroterapija nisu dovele do poboljšanja.

Prirode dar


Za sve one koji se radije okreću prirodi Erbaven kapsule i gel mogu da pomognu kako u prevenciji, tako i u ublažavanju neprijatnih simptoma poput težine u nogama, grčeva i oticanja. Kod najtežih oblika proširenih vena kapsule i gel se mogu kombinovati sa još nekom metodom lečenja. Preparat jača tonus venskih zidova i povoljno utiče na mikrocirkulaciju tako što smanjuje propustljivost i lomljivost kapilara, a sadrži ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt crvenog grožđa i borovnice ( smanjuju propustljivost kapilara), ekstrakt centele i ananasa (otklanjaju otoke, pospešuju limfnu drenažu), ruskus, ekstrakt aloje i vitamin C.

Melem od nevena


Priroda nudi dosta biljaka koje pospešuju cirkulaciju i sprečavaju i leče bolest, a kao najbolje su se pokazale divlji kesten, neven, kupus i gavez. Evo jednog recepta za mast od nevena.
Nabrati dve šake nevena (cvetova, listova i stabljika), pa sve to sitno iseckati. Zatim 500 g kvalitetnog svinjskog sala (može i kvalitetne masti), staviti u posudu srednje veličine i zagrejati na najjače. Kada je mast vrela, ubaciti iseckani neven i ostaviti na vatri samo jedan ključ, onda promešati i skloniti sa vatre. Posudu poklopiti i ostaviti da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu samo blago zagrejati, toliko da se može procediti. Dobijenu mast za proširene vene naliti u odgovarajuću posudu i svakodnevno blago utrljavati na obolela mesta, više puta dnevno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP