Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUĆNI LEKOVI ZA SUVU KOŽU

Zaronite u med i mleko

Autor: Ekipa Alo! | 27.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Tokom zime koža je izložena vetru i niskim temperaturama napolju i suvom, vrućem vazduhu u zatvorenim prostorijama. Sve to dovodi do isušivanja, te se javlja neprijatan osećaj zategnutosti, peckanja, koža postaje ispucala i počinje da se ljuspa. Na svu sreću, nisu vam potrebni skupi kozmetički preparati, jer lek možete da pronađete i u svojoj kuhinji...

| Foto: Shutterstock

Soda bikarbona
Soda bikarbona je na vrhu najdelotvornijih kućnih lekova za tretiranje suve kože koja svrbi. Ako osećate zategnutost i svrab kože, pripremite toplu kupku u koju ćete dodati jednu šolju sode bikarbone. U kadi nemojte biti duže od 30 minuta, a nakon što završite s kupanjem, nežno se obrišite mekanim peškirom ili jednostavno ostavite da se koža osuši na vazduhu. Za tretiranje veoma suve kože, napravite smesu od vode i sode bikarbone, nanesite na oštećena područja i isperite nakon nekoliko minuta.


Ovas
Osim što je savršen izbor za doručak, ovas je i vrlo efikasan u nezi kože. Bogat je izvor vitamina E, antioksidanasa i protivupalnih materija koje ublažavaju suvoću i iritaciju kože. Šolju mlevenog ovsa možete dodati u toplu kupku ili pak napravite smesu s vodom, nanesite na oštećena područja i isperite nakon nekoliko minuta. To će nahraniti kožu i ublažiti iritaciju.

Med
Med je jedan od najboljih prirodnih hidratanata za lečenje suve kože koja svrbi. Bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima, ima antimikrobna svojstva i sposobnost zadržavanja vlage u koži. Ako se borite sa suvom kožom koja svrbi, utrljajte med na oštećena područja 10-15 minuta pre tuširanja. Takođe, med možete da pomešate i s maslinovim uljem i istopljenim pčelinjim voskom. Smesa se nanosi na oštećena područja kože pre tuširanja. Oba tretmana mogu se praktikovati svaki ili svaki drugi dan.

Aloa vera
Pozitivni učinci aloe vere u nezi kože nadaleko su poznati. Naime, aloa vera ima antiupalna i antifungalna svojstva koja umiruju, neguju i hidratizuju kožu i podstiču njenu regeneraciju. U tretiranju suve kože delotvoran je gel koji se dobija iz lišća te čudotvorne biljke. Gel se nanosi na oštećena područja kože i ostavi se da deluje 10-15 minuta, a potom se ispere mlakom vodom. Postupak se može ponavljati dva puta dnevno.

Kokosovo ulje
Osim u kuhinji, korišćenje kokosovog ulja postaje sve popularnije i u nezi kože i kose. S obzirom na to da sadrži masne kiseline, savršeno je za vraćanje vlage koži. Najbolje ga je koristiti nakon kupanja ili tuširanja jer tada koža može mnogo bolje da ga apsorbuje.

Mleko
Baš kao i aloa vera, i mleko sadrži antiupalna svojstva koja umiruju nadraženu i suvu kožu. Osim toga, mlečne kiseline odstranjuju mrtve ćelije kože i pomažu joj da zadrži vlagu. Potopite peškir u hladno mleko i stavite ga na područje gde vam je koža suva te ostavite da odstoji 5-7 minuta i potom isperite mlakom vodom. Ponavljajte tretman svaki drugi dan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP