Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO DA HRANA IMA BOLJI UKUS

Zasladite bez šećera!

Autor: A. O. | 27.09.2013 - 12:42:00h | Komentara: 0

Ukoliko želite da vaši obroci budu još ukusniji i bolji, pripazite na način na kojih ih servirate. Naime, verovali ili ne, ali na ukus hrane u velikoj meri utiče pribor za jelo, posuđe iz kojega jedete, od boje do oblika i mali rituali za stolom.

Jedite teškim priborom, a hranu servirajte na svetlim tanjirima

Jedite teškim priborom, a hranu servirajte na svetlim tanjirima | Foto: Shutterstock

Mali rituali

Psiholozi ističu da održavanje malih rituala i ceremonija prilikom jela obrok čini ukusnijim. U istraživanju koje je sprovedeno degustatorima hrane rečeno je da čokoladicu prepolove na pola i svaki deo zasebno otvore. Čokolada im se činila znatno ukusnija, te su u njoj više uživali, nego grupa koja je čokoladicu pojela bez tog malog rituala. Takvi mali rituali zapravo prebacuju fokus na hranu i samim tom ukus više dolazi do izražaja.


Instant predjelo

Pre nego što navalite na kelj ili karfiol, pogledajte fotku nečega od čega doslovno cure bale. Pica, pecivo, jagnjeći kotleti, šta god, samo da je vrlo kalorično. Naime, švajcarska studija pokazala je da ljudi u neutralnim ukusima uživaju više nakon gledanja fotografije masne i kalorične hrane. Samo pogled na takvu hranu podstiče lučenje pljuvačke, zbog čega se ukus hrane čini boljim nego što jeste.


Promenite pribor

Tanak i običan pribor za jelo zamenite čvrstim i teškim. Tako ćete više uživati u hrani, pokazuju istraživanja. Prema rečima stručnjaka, teže posuđe i pribor za jelo izgleda luksuznije i skuplje, a zbog toga i samo jelo u njima znatno ukusnije.

Slatko, slađe

Hrana se može činiti slađom i bogatijom nego što zaista jeste zahvaljujući obliku, veličini i boji tanjira. Recimo, ako jedete iz okruglog posuđa, krivulje povećavaju ukus slatkoće, pokazala je jedna kineska studija. U celini, uvek je bolje odarati svetle boje, dok posuđe tamnih boja i oštrih ivica hranu može učiniti pomalo gorkom i nedovoljno slatkom.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP