Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BILJNE BOLESTI I ŠTETOČINE

Zaštita breskvi i nektarina!

Autor: | 13.07.2013 - 07:45:00h | Komentara: 0

Breskva predstavlja vrlo značajnu voćnu vrstu u Srbiji i zasadi tog voća, posebno nektarina, zbog isplative cene na tržištu u poslednjih nekoliko godina sve više se šire. Sa povećanjem površina zasada, šteta koju uzročnici bolesti i štetočine nanose postaje ekonomski značajnija.

Breskve

Breskve | Foto: Shutterstock

Najznačajnije vrste štetočina su Cydia molesta, breskvin smotavac; Myzus persicae, zelena breskvina vaš; Pseudaulacaspis pentagona, dudova štitasta vaš…


Taphrina deformans, uzročnik kovrdžavosti lišća
Značaj: Kovrdžavost lista predstavlja jedno od ekonomski najznačajnijih oboljenja breskve. Javlja se svake godine i ukoliko se ne sprovedu mere zaštite, može doći do potpune defolijacije biljaka. Zbog ponovnog porasta lisne mase posle defolijacije, plodovi ostaju sitniji, a biljke se iscrpljuju. Usled prisustva patogena dolazi do uvećanja lisnog tkiva, lišće postaje krupnije u odnosu na nezaraženo i na kraju opada.

Suzbijanje: Suzbijanje se mora obaviti pre početka vegetacije. Prvo tretiranje treba izvesti u jesen, posle opadanja lišća. Cilj ovog tretmana je da se suzbije infekcioni potencijal na stablu breskve. Navedeno tretiranje se izvodi preparatima na bazi jedinjenja bakra. Sledeće tretiranje treba obaviti u proleće, neposredno pre bubrenja pupoljaka preparatima na bazi cirama, hlorotalonila ili delana.

Monilinia spp, uzročnik sušenja i truleži
Značaj: Gljive iz roda Monilinia predstavljaju patogene koji nanose najveće gubitke u prinosima voća u svetu. Štetnost u kišovitim godinama može biti i do 100 odsto, ako se uzme u obzir sušenje grančica i trulež plodova. Monilinia spp na breskvi prouzrokuje dva tipa simptoma: palež cvetova i sušenje grančica i trulež plodova. U odnosu na ostale koštičave voćne vrste, sušenje grančica je manje izraženo, dok je trulež plodova mnogo veći problem.

Suzbijanje. U suzbijanju Monilinia spp neophodno je primeniti integralni koncept suzbijanja biljnih bolesti. Na prvom mestu treba primeniti agrotehničke i pomotehničke mere, a potom hemijske, inače će efekti primene fungicida izostati.

U agrotehničke i pomotehničke mere spadaju:
• formiraje uzgojnog oblika koji će obezbediti optimalno provetravanje voćnjaka
• sakupljanje i iznošenje mumificiranih plodova
• orezivanje i spaljivanje zaraženih grančica
• optimalno đubrenje azotom
• adekvatno suzbijanje štetočina i sprečavanje mehaničkih oštećenja

Posle sprovođenja navedenih mera, treba pristupiti primeni fungicida. Cilj ovog tretiranja je smanjenje infekcionog potencijala Monolinia spp. Za sprečavanje sušenja grančica dovoljno je obaviti jedno tretiranje u punom cvetanju. Za suzbijanje truleži ploda potrebno je izvesti dva tretiranja dok su plodovi mladi, protiv latentnih infekcija i dva tretiranja kada su plodovi poluzreli. Od fungicida se mogu koristiti tiofanat-metil, boskalid, piraklostrobin, ciprodinil, tebukonazol, iprodion. Monilinia spp može razviti rezistentnost na navedene fungicide i zbog toga je neophodno da se ovi fungicidi neizmenično koriste u programima zaštite.

Stigmina carpophila, uzročnik šupljikavosti lista
Značaj: Stigmina carpophila predstavlja oboljenje breskve. Zaraženi listovi gube fotosintetičku aktivnost, a zaraženi plodovi gube tržišnu vrednost. Na listu se nalaze crvenkastosmeđe pege oivičene uskom zonom žute boje. Kasnije, u okviru pega tkivo odumire i taj deo ispada. Pojavljuje se tipičan simptom šupljikavosti lista. Slične pege mogu se javiti na mladarima, koji deluju kao da su oštećeni gradom. Na plodovima se javljaju pege koje podsećaju na kraste, pošto su u odnosu na površinu ploda ispupčene.
Suzbijanje: S. carpophila ne predstavlja veliki problem u dobro negovanim zasadima. Od agrotehničkih mera treba uraditi orezivanje i uklanjanje rak-rana kao izvora inokuluma. Prvo tretiranje treba izvesti u jesen, po opadanju lišća, preparatima na bazi jedinjenja bakra. Tokom vegetacije, prvo tretiranje treba obaviti u fenofazi precvetavanja, a sledeća dva u intervalu od 10 do 20 dana. Ako je vreme kišovito, taj interval treba da bude kraći. Od jedinjenja za ove namene mogu se koristiti preventivni fungicidi: kaptan, mankozeb, metiram-metil, ditianon i drugi.

Sphaerotheca pannosa, uzročnik pepelnice
Značaj: Pepelnica breskve se javlja svake godine i predstavlja ekonomski značajno oboljenje breskve i nektarine, s tim što je nektarina osetljivija na pepelnicu od breskve. Usled pepelnice može može doći do opadanja lišća (defolijacije), što se nepovoljno odražava na krupnoću plodova i vitalnost biljaka za sledeću godinu. Simptomi se ispoljavaju na lišću i na plodu. Na zaraženim delovima se javlja brašnasta micelijska prevlaka, što je opšti simptom i kod ostalih uzročnika pepelnica.

Suzbijanje: Primena fungicida predstavlja osnovnu zaštitu. Prvo tretiranje treba obaviti u fenofazi precvetavanja, a kasnija u intervalu od 10 do 14 dana. Kod nektarine je potrebno 4-5 tretiranja. Od fungicida se mogu koristiti preventivni, ali su sistemični fungicidi efikasniji. Najčešće se koriste fungicidi iz grupe triazola, piše magazin „Agrobiznis“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP