Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZASTRAŠUJUĆA REALNOST

Zašto "Da ti vidim oči" više nije dovoljno

Autor: Ivana Mihajlović | 30.12.2013 - 14:45:00h | Komentara: 0

Droga je jedno od najvećih zala koje pogađa sva društva 19 i 20 veka, ali to svi znamo. Ono što ne znamo je zbog čega se onda stalno javljaju novi slučajevi zavisnosti, kao i jeziv trend da zavisnici postaju sve mlađi. Evo šta je to što (ne) znamo o narkomaniji, a mislimo da znamo.

Narkoman

Narkoman | Foto: foter.com


I heroinski zavisnici su mislili da se “dešava nekom drugom”


Prva i osnovna zabluda je da se narkomanija dešava nekom drugom. Činjenica je da se uvek može desiti baš vama. Narkomani mogu biti i osobe iz dobrostojećih, uglednih i stabilih porodica, a ne samo oni sa margine društva. Takođe, to jako dugo nije problem koji pogađa samo gradove, već droge ima i u malim mestima. Dakle, nema bezbednih!

Marihuana

Marihuana


Marihuana jeste “droga početka” ali…


Marihuana izaziva najviše nedoumica. Iako je droga (psihoaktivna supstanca), legalizovana je u nekim zemljama. Neki je čak i koriste kao lek. Iako je poznato da ono što je tebi lek meni može biti otrov, bitno je napomenuti da su svi zavisnici od heroina počeli sa marihuanom, ali je jako mali broj onih koji su probali marihuanu prešlo na nesto jače.


Ne postoje lake ili teške droge!


Činjenica je da svaka droga posle određenog vremena zloupotrebe izaziva zavinost. Ta zavisnost moze biti psihička ili fizička i nije lako izboriti se ni sa jednom od njih. Glavna zabluda onih koji eksperimentišu sa drogama jeste ono čuveno “mogu da prestanem kad hoću”. Negiranje ili umanjivanje problema ga neće rešiti! Ukoliko osoba koja ima problem zabija glavu u pesak kao noj, porodica i prijatelji bi trebalo da se suoče sa poražavajućim činjenicama.

 
Većina roditelja sazna prekasno

 
Zavisnost je bolest! Radoznalost, želja da se bude prihvaćen u društvu i da se dete oseti odraslim jesu najčešći izgovori za eksperimentianje sa drogama. Međutim, kako to kod nas obično biva – roditelji uglavnom sve poslednji saznaju. Najčešće, kada saznaju, dete se već navuko i više se ne radi o hiru, prolaznoj fazi, uticaju loseg drustva…Da bi se problem rešio, neophodno je osobu tretirati kao pravog bolesnika. Takođe, problem neće sam od sebe nestati, već je, čim se pojave prve sumnje, neophodno reagovati! Na pravi način. U suprotnom, gubi se dragoceno vreme. Šta je bitnije – kaljanje ugleda porodice ili život i budućnost vašeg deteta ili vama drage osobe?

Oči pokazuju stanje mozga?

Nekad je pogled govorio sve | Foto: freedigitalphotos.net

“Daj da ti vidim oči” nije dovoljno 


Roditelji veruju da su dobro upoznati sa simtomima zloupotrebe narkotika i da bi to znali da prepoznaju kod svoje dece. Ipak, ne sme se smetnuti sa uma da se stalno proizvode nove sintetičke droge. Prosto “Da ti vidim oci” koje je roditelji obično primene kad posumnjaju, mozda već nije dovoljno.Ali, bitno je naglasiti da to što je neko drugačiji od drugih ne mora odmah da znači da je narkoman. Zavisnici (bar većina njih) se više ne mogu prepoznati po garderobi, muzici koju sušaju, mestima na koja izlaze, uspehom u školi ili na poslu… Zastašujuće je i što se donja starosna granica eksperimentisanja sa drogama sve više spušta. Kao da ni deca nisu više ono što su nekada bila.


Narkomanija je bolest porodice


Narkomanija je bolest porodice a njeno lecenje je dugotrajan proces. Što bi se u našem narodu reklo, trajni glagol. Kada se roditelji suoče sa činjenicom da im je dete narkoman počinje rovovska borba. Fizička (apstinencijalna) kriza je ono čega se narkoman najviše plaši i zbog čega čini SVE da bi došao do droge. Kada mu se ukine droga i telo očisti nastupa psihička zavisnost. Ona se teško prevazilazi i zbog nje se ljudi često vraćaju svom poroku. Zbog toga porodica i okruženje moraju pomoći osobi koja se leči da se ne vrati starim navikama i da započne nov život.

Kao da stalno zaboravljamo ono narodsko “bolje sprečiti nego lečiti”. Stručnjaci uvek ističu važnost prevencije ali, kod nas se još uvek više radi na saniranju posledica. Stabilna porodica jeste jako važna u sprečavanju nastanka zavisnosti. Za poboljšanje ove situacije potrebni su napori cele zajednice, a informisanje dece i roditelja isključivo preko medija nije dovoljno. Nažalost, broj novih zavisnika to svake godine iznova dokazuje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP