Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

STUDIJE POKAZUJU

Zašto je dobro imati
veću zadnjicu i široke bokove

Autor: M.G. | 07.02.2013 - 08:50:00h | Komentara: 0

Nova studija pokazuje da osobe s malo više masnog tkiva imaju šest posto nižu stopu od prerane smrti nego osobe idealne, "zdrave" težine. Mala količina masnoća može osigurati dodatnu energiju organizmu u borbi protiv bolesti i pomoći u procesu oporavljanja od povreda.

Švercovali donji veš...

Dobro je imati veću zadnj | Foto: Shutterstock

Do pre 20 godina mislilo se da su masnoće jednostavno skladište u kome telo čuva višak kalorija, ali su istraživanja pokazala da je ona presudna za mnoge procese u celom telu. Masti otpuštaju oko 300 hemijskih signala, a nauka nije ni blizu razumevanja koje su sve funkcije tih signala, iako sada znamo da su važni.

Na primer, izgleda da neki signali mobilišu ćelije imunog sistema i od vitalnog značaja su za borbu protiv bakterija i infekcija. To je razlog zašto vrlo vitki ljudi češće obolevaju od prehlada i gripa i zašto su sportisti osetljiviji na infekcije. Mnogi su od tih masnih signala su ključni za plodnost, posebno kod žena.
Iako žene ne vole velike bokove i zadnjicu, ovo su najbolja mesta za skladištenje masnoće. Masnoća nije tako zdrava oko organa. Male količine visceralne masti štite organe od oštećenja, ali previše može dovesti do toga da ih masnoća stisne. Pivski stomak kod muškaraca pokazuje visoku količinu visceralnog masnog tkiva i upozorava na bolesti srca i dijabetes.

Najgore mesto za mast je unutar organa, takozvane ektopične masti. Kada su masnoće unutar mišića, jetre i gušterače, tim organima je rad otežan. Iako je to često slučaj kod gojaznih ljudi, viđa se i kod vrlo mršavih osoba, posebno modela.

Naime, modeli često mršave isključivo dijetom, bez vežbanja, budući da se modnim dizajnerima i fotografima ne sviđaju definisani jaki mišići od vežbanja.

Ali mršavljenje bez vežbanja čini da se masnoće skladište unutar organa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP