Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

LEKOVITA BILJKA

Zašto je dobro jesti koprivu

Autor: zadovoljna.hr | 16.04.2015 - 14:42:00h | Komentara: 0

Kopriva cveta od proleća do jeseni i odličan je dodatak testeninama i rižotima, ali je najpopularnija kao sastojak guste supe. Kako poseduje lekovita svojstva, pravo je vreme da je uvrstite u svoj jelovnik!

kopriva supa čorba

Kopriva ima brojna blagotvorna svojstva | Foto: Profimedia

U kojem god jelu je pripremali, koprivu nije potrebno kuvati već je dovoljno samo je blanširati u vreloj vodi, ne duže od dva minuta. Tako se maksimalno čuvaju njena hranljiva i lekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.
Ona poboljšava rad probavnog sistema, ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas, pomaže snižavanje šećera u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva zbog čega deluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i brojne druge vitamine i minerale.
Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žuči, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.
Ako odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, birajte mesta na kojima nema zagađenja, daleko od autoputeva i naselja i obavezno nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama zbog čega koža posle dodirivanja biljke peče.
Takođe, bez obzira na lekovita svojstva, kopriva se ne konzumira sveža jer tada može izazvati probleme sa stomakom i crvenilo kože.
Kopriva uglavnom raste u proleće i tada je najbolja za konzumaciju, ali može se uzgajati tokom cele godine ako se redovno šiša. Naime, kad kopriva dobije cvet i odrveni nije više jestiva. Sadite je u uzdignute gredice. Ova divna biljka doprinosi bioraznolikosti svake bašte i tera nametnike .

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP