Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŠTA SE DECI NE GOVORI?

Zato što ja tako kažem!

Autor: Ekipa Alo! | 07.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Neke stvari koje nikad ne smete da kažete svom detetu su toliko očigledne (“bolje da te nisam ni rodila”) da je malo verovatno da ih koristite (nadamo se!). Međutim, ima još mnogo toga, suptilnijeg, što takođe ne biste smeli da kažete svojoj deci…

Šta se deci ne govori?

Šta se deci ne govori? | Foto: Shutterstock

Isključive izjave
“Ti uvek...” ili “ti nikada...”. U srži ovih izjava su neke od poruka koje mogu ostati za ceo život, tvrde stručnjaci. Izbegavajte etiketiranje i uopštavanje. Tim izjavama poništavate lepe stvari koje se vaše dete setilo da uradi, napravi, kaže. Nije baš istina da se dete nikada ne seti da napiše domaći. Ili da uvek prospe sok dok pije. Razmislite malo.


Bez sumnje
Izbegavajte izjavu “zato što ja tako kažem”. Pogrešno, pogrešno! Ovakvom izjavom stavljate svu kontrolu u vaše ruke i zanemaruje dete kao osobu, onemogućavajući mu da razvije autonomiju i sposobnost da samo shvati stvari. Osim toga, izostavlja učenje. Jer takva izjava ništa ne objašnjava i iz nje dete neće ništa naučiti. Ako vaše dete ne želi da ide u posetu rodbini, nego bi se radije igralo u parku, objasnite mu da znate da voli igranje s prijateljima, ali da bi tetka ili baka i deka jako želeli da ga vide i vi biste hteli članovima porodice da ispunite tu želju.

Likovanje
Upozoravate dete da nešto učini, a kad se ono ipak odluči na to, bude minut prekasno. Izbegavajte izraze u kojima likujete samo zato što ste bili u pravu. Popričajte s njim i recite mu da će, recimo, lakše naći igračke ako pospremi sobu, a ne kad ono tužno traži svoj omiljeni vozić, samo konstatujete: “rekao sam ti da ga stavljaš na isto mesto”. Prebacite kontrolu u ruke deteta i uputite ga kako da se lepo i odgovorno ponaša.

Ti si najbolji...
Ako uvek hvalite svoje dete i govorite mu da je najbolje u svemu, moglo bi da razvije strah od neuspeha. Radije mu kažite da uvek pokuša da da sve od sebe i pohvalite ga samo onda kada zaista nešto odlično uradi.

Nije to ništa strašno


Ne pokušavajte da umanjite ili omalovažavate dečji strah - “prvi dan u školi će biti dobar, ne brini se”, “nemoj da se bojiš mraka, pa zašto se bojiš”... Ozbiljno shvatite detetov strah i recite mu da razumete to što je zabrinut i pitajte ga kako mu vi možete pomoći da mu bude lakše.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP