Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MISTERIJE ORGANIZMA

Zaustavite štucanje, suze, bol...

Autor: Ekipa Alo! | 05.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Naše telo ima čitav niz sposobnosti koje su mnogima slabo poznate, recimo, da bez lekova ublaži bol kada primamo injekciju ili pobedimo neprijatnu noćnu žgaravicu. Otkrijete mnoge skrivene “talente” svog tela…

Prostim  tehnikama  kao što su  pritisak palca  ili prekrštanje  nogu uspostavite kontrolu  nad telom

Prostim tehnikama kao što su pritisak palca ili prekrštanje nogu uspostavite kontrolu nad telom | Foto: Shutterstock

Nizak pritisak i bol
Ako osetite nesvesticu, jednostavno sedite, prekrstite noge, stisnite butne mišiće i snažno zgrčite trbušne mišiće. Napinjanjem mišića vratićete krvni pritisak u normalu i ponovno preusmeriti krv u srce i mozak, tvrde stručnjaci.
Telo može samo pobediti i neprijatan bol koji osećate kada primate injekciju. Palcem i kažiprstom oblikujte krug i njime snažno pritisnite područje u koje će vas bocnuti iglom gurajući ga nekoliko sekundi prema dole. To će zbuniti nerve, te ćete ubod osećati tek kao blagi pritisak, a ne kao oštar i jak bol.


Štucanje i suze
Štucanje možete zaustaviti nepravilnim disanjem. Udahnite najdublje što možete i zadržite dah deset sekundi. Potom bez izdisaja udahnite još malo vazduha, pa zadržite dah još pet sekundi. I dalje bez izdisanja, udahnite koliko god možete i zadržite dah još pet sekundi. Potom izdahnite i dišite normalno.
Suze na tužnim ili srećnim ceremonijama možete zaustaviti tako što ćete pročistiti grlo - to će omesti mehanizam u nosnom prolazu i grkljanu koji kontroliše plakanje. Uz to, čim pročistite grlo, osetićete potrebu da gutnete, pri čemu se jezik podiže i blokira meko nepce i tako sprečava plakanje, tvrde stručnjaci

Opekotine i žgaravica
Sledeći put kad se opečete, ne uzimajte led. Očistite kožu oko opekotine i lagano je vrhovima prstiju pritisnite. Led će brže zaustaviti bol, ali ovom metodom kožu vraćate na pravu temperaturu, pa neće ostati ožiljci.
Ako spavate na leđima ili desnom boku, prirodna krivulja jednjaka se zbog gravitacije izravnava, te se kiseline iz želuca nesmetano podižu, zbog čega osećate žgaravicu. Ako patite od čestih žgaravica, spavajte na levom boku jer u tom položaju prirodna krivulja jednjaka ostaje netaknuta, što će sprečiti da želudačne kiseline krenu prema gore.

Protiv utrnulosti
Pomeranjem glave s jedne na drugu stranu možete za čas osposobiti utrnulu ruku. Trnci su često rezultat kompresije nerava u vratu, a kad pomerate glavom, oni se opuste. Nervi iz donjeg dela tela (ispod pojasa) nalaze se u donjem delu leđa pa za noge ovaj trik ne važi, već ćete jednostavno morati da prehodate.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP