Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ALO! VAM POKLJANJA ŠPIL ZA TAROT

Zavirite u budućnost

Autor: Nataša Lazović | 11.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Tarot je tajanstveni špil karata nepoznatog porekla, mada se kao najčešći izvor pominju Italija, Egipat i Francuska. Ove karte su stare bar šest do osam vekova i neposredni su prethodnici današnjih karata za igranje.

Tarot

Tarot | Foto: Shutterstock

Iako prvenstveno služe za proricanje sudbine, dobri poznavaoci kažu da će vam tarot okriti nešto i o vama samima. “Alo!” vam u narednim brojevima poklanja jedan špil, a danas ćemo vam podrobnije objasniti kako da ga koristite. Svaki dan kad budemo delili karte, objasnićemo vam i njihovo značenje. Sutra dobijate prve četiri karte! Uživajte!


Male i Velike arkane
Tarot karte se sastoje od 56 karata Male arkane i 22 karte, takozvane Velike arkane, te tako ukupno 78 karata čine špil. Male arkane, kao i naše savremene karte za igranje, imaju četiri znaka ili boje sa po deset brojčanih karata. Četiri znaka Tarota zovu se: štapovi, pehari, mačevi i monete. Ti znaci su se pretopili u sadašnji tref, herc, pik i karo. U tarot kartama svaki znak ima po četiri “dvorske” karte: kralja, kraljicu, žandara i viteza. Nije poznat način kako je ova poslednja karta vitez, nestala iz današnjih karata za igranje. Isto tako izgubile su se i Velike arkane.

Što se Velikih arkana tiče, sastoje se od 22 aduta koji ne pripadaju ni jednom od četiri navedena znaka. Svaka od ove 22 karte ima svoj lik, ime i broj. Njihova imena i redosled su sledeći: mag, prvosveštenica, carica, car, prvosveštenik, ljubavnici, kočija, snaga, pustinjak, točak sreće, pravda, obešeni čovek, smrt, umerenost, đavo, kula, zvezda, mesec, sunce, vrhovni sud i univerzum. Uslovno nazvana 22. ili nulta karta, zove se luda. Kažemo uslovno jer nije obeležena brojem. Ovo je jedina karta Velikih arkana koja se pojavljuje u današnjim kartama za igranje, a svima je poznata pod imenom džoker.

Mešaj, seci,deli...
- Postoje mnogobrojni špilovi i načini otvaranja, a veština gledanja u tarot je daleko komplikovanija, nego što ljudi mogu da zamisle. Meni je, recimo, bilo potrebno dve godine da bih savladao osnove, te potpuno otvaranje od 22 karte ne bih preporučio za početnike – kaže za „Alo!“ Milan Tarot i dodaje da se uputstva ne mogu naći ni na internetu, jer se čuvaju kao najveća tajna.
Ipak kako bi našim čitaocima pomogao da se zabave, Milan je preporučio otvaranje od četiri karte.

- Uzmemo špil karata koje su okrenute licem na dole i promešamo. Pri tom treba žmuriti i biti koncentrisan. Ne postavlja se nikakvo određeno pitanje, jer to remeti energetski tok i odvalači misli. Najbolje je samo meditirati i pitanje, odnosno problem će se sam pojaviti na površini. Karte se potom podele na četiri gomile, s tim što nije važno koliko ima karata u svakoj, može da bude i samo jedna. Uzmemo četiri karte sa vrha i tri poređamo jednu do druge. Četvrtu stavimo do treće, ali malo odignutu da joj donja ivica bude na sredini prethodne tri. Prva karta predstavlja prošlost, druga sadašnjost, treća budućnost, a četvrta tarot savet. Tako ih treba tumačiti – objašnjava Milan.

Naša savornik dodaje da je pri tumačenju karata najmanje važno njeno bukvalno značenje, a da je glavni akcenat na poziciji. Svakako, što više tumačite, to će vam veština biti bolja. Srećno!

Istorija tarota


U XIV veku karte su se u Italiji zvale Naibi, a u Španiji Najpes, izvedeno od arapske reči Nabi - prorok. Neki istraživači tarota postavljaju hipotezu po kojoj su Templari preuzeli ove simboličke pločice od tajnog bratstva Druza u Libanu. Tarot započinje sa egipatskim piramidama, put ga vodi preko Balbeka, Akre sve do Pariza, stecišta reda Templara. Bibliotekar u Ministarstvu obrazovanja u vreme vladavine Napoleona piše da su najveće naučne tajne bile ugravirane na malim tablicama tarota...
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP