Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEKI OD SIMPTOMA ZNAČE I BOLEST

Zbog ovih stvari osećamo umor

Autor: Alo! | 19.02.2015 - 10:31:00h | Komentara: 0

Za umor često znamo da krivimo naš ubrzani ritam života, ali ako se osećate umorno tokom celog dana, možda je vreme da promenite nešto u svojim životnim navikama.

Kad na poslu uhvati dremka

Kad na poslu uhvati dremka | Foto: Profimedia.rs

Ponekad je bitno samo malo "stati na loptu", zdravije se hraniti, uzimati vitamine, smanjiti alkohol i kafu, piti više tečnosti, više spavati... Ali, iscrpljenost i umor mogu da budu znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja koje može da se leči, upozoravaju stručnjaci, zato nemojte da oklevate već potražite savet lekara, piše tportal.hr.
Ovo su najčešći razlozi zbog kojih osećate konstantan umor?
Anemija
Anemija nastaje kao rezultat nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, zbog čega se otežano prenosi krv do organa i tkiva u telu. Najčešći uzroci anemije su bolesti drugih organa, veliki gubitak krvi, neadekvatna prehrana koja podrazumeva unos malih količina gvožđa i premala proizvodnja eritrocita.
Ako ste često umorni iako dovoljno spavate, nedostaje vam energije za svakodnevne aktivnosti i osećate česte promene raspoloženja, moguće je da patite od anemije.
Simptomi katkad uključuju i slabost, vrtoglavicu, bledu put, lošu cirkulaciju, ubrzane otkucaje srca i kratkoću daha… Jedini način dijagnostikovanja jeste analiza krvne slike, naročito broja eritrocita, nivo hemoglobina, količine gvožđa i veličina eritrocita. Hrana bogata gvožđem prva je pomoć oboljelima od anemije, a najzdraviji su odabir ovsene pahuljice, građak, zeleno lisnato povrće, meso i crna čokolada.

Bolesti štitne žlezde

Štitnjača, žlezda smeštena u području vrata s prednje strane dušnika, neposredno ispod Adamove jabučice stvara hormone koji u svom sastavu imaju jod, a uveliko kontrolišu metabolizam našeg organizma. Javlja se u dva oblika. Hipotireoza, odnosno smanjena funkcija štitnjače, dovodi do usporavanja telesnog metabolizma, a hipertireoza, povećana funkcija štitnjače izaziva ubrzavanje telesnog metabolizma. Svakako se savetujte s lekarom ako patite od konstantnog umora i ne oklevajte, uradite test na hormone štitnjače.

Dijabetes

Godišnje se dijagnostikuje čak više od milion ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2! Dijabetes je povećavanja nivoa šećera u krvi žlezde (pankreas) koji se događa kada pankreas prestane potpuno ili delimično da proizvodi hormon insulin ili proizvedeni insulin nije delotvoran u organizmu. Znaci šećerne bolesti su: često i obilno mokrenje (poliurija), umor/slabost, zamagljen vid, žeđ, naglo mršavljenje, česte infekcije... Ako ste se prepoznali u nekom od ovih simptoma, obavezno posetite lekara.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis teška je, hronična upala vezivnog tkiva koje se najviše vidi na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutrašnje organe. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, ramena, kolena… Ovu autoimunu bolest nije uvek lako dijagnostikovati, ali postoje neke suptilne naznake da bi baš o ovom oboljenju moglo da se radi. Do ove bolesti dolazi kada se imunološki sustav okreće protiv sebe i napada zdravo tkivo u zglobovima; ponekad rezultira nepovratnim oštećenjem kosti i hrskavice. Mnoge simptome (kao što su umor, manjak energije, gubitak apetita i bol u zglobovima) RA nažalost deli sa drugim zdravstvenim problemima, uključujući i druge oblike artritisa, kao što su fibromialgija i lupus. Reumatologa potražite ako osećate jutarnju ukočenost oko zglobova u trajanju od najmanje sat vremena pre maksimalnog poboljšanja, ako vam otiču zglobovi, osetite čudne kvržice tkiva ispod kože i sl.

Sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora (SKU) najčešći je naziv za stanje, ili stanja iscrpljenosti, o kojemu se malo toga zna, i nepoznat joj je uzrok. Simptomi SKU uključuju bolove u mišićima i zglobovima po celom telu; kognitivne smetnje; hroničnu, ponekad veoma tešku mentalnu i fizičku iscrpljenost, te još neke druge karakteristične simptome koji se jave kod dotad zdrave i aktivne osobe. Umor je čest simptom mnogih bolest, a SKU je multisistemna bolest, i relativno je retka.

Apneja u spavanju

Reč "apneja" dolazi iz grčkog jezika i označava prestanak disanja. "Apneja u spavanju" (sleep apnea), naziv je za bolest koja se manifestuje kao poremećaj spavanja. Bolesnici od te bolesti prestaju da dišu veći ili manji broj puta u snu a da najčešće o tome nemaju pojma. Pojavom apneje osoba koja spava mogla bi da se uguši.

Apneja zapravo pokušava da uguši spavača! Prekid disanja uzrokuje prekid u dotoku organizma kiseonikom, kao i kašnjenje izdisanja ugljen dioksida, čime se organizam truje. Bolesnik će pre ili kasnije nastaviti da diše, a može i da se probudi, ali se najverovatnije ničeg od toga neće sećati. Ovakvi incidenti tokom noći mogu da se ponove i stotinu puta.

To može da dovede do težih posledica kao što su bolesti mozga, srca i krvnih sudova, ili stradanje zbog spontanog padanja u san na poslu ili u saobraćaju.

Prekomerna telesna težina i ostali faktori rizika uglavnom vrede i ovde i pomažu razvoju bolesti. Hrkanje bi moglo da bude prateći simptom ove bolesti.

Depresija

Ovo je danas vrlo učestala bolest koju je vrlo važno znati prepoznati i suočiti se s njom. Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osećaja neodređenog straha (anksioznosti).

Tu su i osećaj krivice, besperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubistvu... Uz to nastupa promena mišljenja, sna i apetita.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP