Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NUTRICIONISTA SAVETUJE

Zdravi na postu

Autor: Nataša Lazović | 11.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Duhovna pravila posne ishrane su veoma jasna i ako ste odlučili da postite sve već znate. Ipak, postoje i nutritivna pravila tokom posta koja je lako pratiti i primeniti, a čuvaju zdravlje. Evo, šta svim našim čitaocima koji poste savetuje nutricionista.

Odličan  obrok mogu  biti posni  rezanci sa  orasima

Odličan obrok mogu biti posni rezanci sa orasima | Foto: Shutterstock

U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok. U danima kada se jede na vodi, obavezno konzumirajte jezgrasto voće, pre svega orahe, bademe, kikiriki i lešnik i tako obezbedite dovoljnu i neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu biti posni rezanci sa orasima.


Neophodne belančevine ćete obezbediti ako za vreme posta u ishrani koristite pasulj i sočivo. Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost. Bogat je belančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vreme posta.

Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće, posebno kao salate. Povrće termički obrađeno ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari.

Koristite kvalitetna nerafinirana ulja, bogata su omega3 kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristite za salate. Beli šećer zamenite medom. Kuvano voće jedite kao kompote i zasladite sušenim voćem, recimo, suvim grožđem, suvim šljivama, suvim kajsijama...

Da bi se dobro očistio organizam neophodna su vlakna, pa zato jedite sladak i kiseo kupus, karfiol, kelj, brokoli i boraniju. Kiselo povrće, kiseo kupus i razna turšija su odličan izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu, kao i miksovane vitaminske salate od krtolastog povrća.

Energiju obezbedite iz integralnih žitarica pre svega pirinča, integralnog hleba i pita sa integralnim korama. Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upijaju mnogo ulja, pa tako krompir postaje nezdrava namirnica.

Izbegavajte peciva slana i slatka. Pripremite ukusnu poslasticu ili obrok tako što ćete obariti pšenicu ili pirinač, dodajte suvo voće i sve prokuvajte, zasladite medom i pojačajte energetsku vrednost mlevenim orasima ili bademima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP