Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Zdravi ugljeni hidrati!

Autor: | 09.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Ugljeni hidrati su već duže vreme na lošem glasu. Neretko se spominju kao namirnice koje uzrokuju debljanje, a nisu baš ni korisne za zdravlje. U tome ima istine, ali nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Neki su izuzetno korisni i svakako ih uvrstite u redovnu ishranu.

Bundeva

Bundeva | Foto: Shutterstock

Pasulj
Bilo koja vrsta pasulja dobra je za vas, jer sadrži mnogo vlakana i vrlo malo šećera. Vredan je izvor proteina i može da bude saveznik u borbi protiv viška kilograma.


Bundeva
I bundeve ulaze u grupu ugljenih hidrata, ali su izuzetno zdrave. Baš kao i pasulj, i one obiluju vlaknima, a siromašne su šećerima. Međutim, bundeve sadrže karotenoide koji su zapravo antioksidansi i pomažu u borbi protiv raznih bolesti.

Zob
O zobi je mnogo toga rečeno, ali najvažnije je zapamtiti da je reč o namirnici koja dokazano poboljšava zdravlje srca. Uz to, smanjuje i holesterol, a odličan je saveznik i u borbi protiv viška kilograma.

Kokice
Da li ste znali da su i kokice integralna žitarica? Budući da jesu, imaju i brojne kvalitete, ali kada ih konzumirate, nemojte preterivati s masnoćom i soli. One koje se pripremaju u mikrotalasnoj rerni nemojte konzumirati jer nisu zdrave.

Krompir
I krompir je poslednjih godina na zlom glasu kao beskorisna namirnice, ali to nije istina! Bogat je vlaknima i antioksidansima, a najbolji je kad ga pripremate u kori, dakle, bez čišćenja.

Banane
Katkada se može čuti da banane debljaju, ali nije dobro da to bude prva asocijacija na ovo zdravo voće. Banana zaista sadrži šećere, ali je reč o prirodnim šećerima. Sadrže i vlakna, vitamin B6 i kalijim, stoga nema potrebe da ih izbegavate.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP