Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BIZARAN TREND ULEPŠAVANJA

Ženska brada nije za brijanje

Autor: Nataša Lazović | 17.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Poslednjih meseci se podigla prašina oko novog trenda da žene briju lice baš kao muškarci, ali ne samo da bi uklonile dlake već i da bi izgledale mladoliko. Da li je ovo potpuna glupost ili ne, za „Alo!“ objašnjava Svetlana Minić, dermatolog.

Žilet nema  efekat podmlađivanja kože, tvrde dermatolozi

Žilet nema efekat podmlađivanja kože, tvrde dermatolozi

Jutarnji ritual
Sve je počelo od priče Anđele Garvin, 46-godišnje pravnice iz Britanije, koja godinama skoro svakog jutra brije lice! I nije jedina. Anđela se budi u 6.30. Najpre čisti svoje lice, potom nanosi penu za brijanje na bradu i deo vrata, i uklanja dlačice. Nakon toga, umiva se toplom vodom, briše lice i nanosi hidratantnu kremu, a potom i šminku.
- Brijanje je, pre svega, jeftino, ne iritira kožu i kratko traje, što je veoma bitno. Sigurna sam da nije tačno da nakon brijanja rastu jače i gušće dlačice, a šminka mi mnogo bolje stoji. Lice mi je nežno i meko. Zašto onda to ne bih radila? – pitala je Anđela.
Pojedini dermatolozi, poput Nila Šulca, komentarisali su da brijanje „usporava starenje“, pa upravo zbog toga muškarci bolje podnose godine, te izgledaju mlađe od žena.


Poznate žene to rade
Elizabet Tejlor, Merilin Monro i Kleopatra su čuvene lepotice koje nisu krile da briju svoja lica. Zapravo, Merilin i Elizabet su podstakle žene da se odluče na ovaj bizaran ritual.
- Brijanje skida samo površinski sloj kože, tako da nema većeg efekta na podmlađivanje. Koža može samo da izgleda mekše i lepše, ali to nikako ne rešava problem bora, koje su na mnogo dubljem nivou i zahtevaju ozbiljnije intervencije - pojašnjava dr Minić.
Prema njenom mišljenju muškarci ne izgledaju bolje od svojih vršnjakinja, jer svojoj koži ne posvećuju ni upola toliko pažnje.
- Zabluda je da su muškarci mladolikiji, to je stvar percepcije na koju smo navikli. Kod žena uvek tražimo mane, dok ih kod muškaraca ne primećujemo. Nije tačno da imaju manje bora, ja to kao dermatolog primećujem. Generalno imaju lošiji ten, proširenije pore, manje ulažu u negu lica, i to se vidi - tvrdi naša sagovornica.

Jedina „žena“ kojoj je potrebno brijanje: Končita Vurst

Jedina „žena“ kojoj je potrebno brijanje: Končita Vurst | Foto: Profimedia


Privremeno rešenje
Kada je reč o strahu da se brijanjem dlake „nađubruju“, Svetlana objašnjava da brijanje ne utiče na koren, dakle, ne doprinosi da budu gušće, jedina je razlika što odsecanjem vrha postaju oštrije, a mogu i da urastu, što onda pravi problem.
- Pojačana maljavost je posledica hormonalnog disbalansa i leči se na više frontova uz konsultaciju sa dermatologom, ginekologom i endokrinologom. Nije retko da devojke od dvadesetak godina imaju izražene dlačice, te je brijanje ili depilacija tek privremeno rešenje. Trebalo bi proveriti sa lekarom šta se krije iza maljavosti, jer tu uvek ima i nešto drugo i nije banalna promena, kako se to često misli - navodi dermatolog.
Žene koje su zagazile u menopauzu za nekoliko dlaka viška mogu da se posluže pincetom ili voskom, savetuje doktorka, a ako je zahvaćena veća površina, brkovi, brada, obrazi i vrat, dlačice se mogu ukloniti radiotalasima ili laserski, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP