Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OVO SU NOVE DVADESETE

Živele četrdesete!

Autor: Nataša Lazović | 17.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Četrdesete se više ne proglašavaju novim tridesetim, već novim dvadesetim, a razlog za tako smeo pristup je to da se žene u tim godinama osećaju ubedljivo najbolje u životu. Evo i zašto…

Statistika tvrdi da se u petoj deceniji  žene osećaju bolje nego  ikada

Statistika tvrdi da se u petoj deceniji žene osećaju bolje nego ikada | Foto: Shutterstock

Istraživanja kažu da čak 56 odsto žena starijih od 40 godina veruje da izgleda mlađe u odnosu na svoje godine, a neverovatnih 88 odsto tvrdi da se nikad u životu nije bolje osećalo. Na ovu činjenicu najviše utiču tri stvari - težina, veza s partnerom i samopouzdanje. Dve trećine žena tvrdi da na njihovo samopouzdanje utiče stav o izgledu tela, dok manje od polovine dodaje i odnos s partnerom kao važnu stavku. Međutim, životno iskustvo koje su stekle mogu da sažmu u samo jednu reč - samopouzdanje, i kad bi dobile vremensku mašinu pomoću koje bi mogle sebi u dvadesetim da pošalju poruku, bila bi upravo takva - imaj više samopouzdanja.


Hedonizam
- Žena u četrdesetim je najverovatnije do tih godina završila sve važne biološke poslove, udaju i rađanje dece, te je u tom smislu spokojna. Što se tiče uživanja u telesnim zadovoljstvima, dovoljno je iskusna, upoznala je svoje telo, zna koje poze joj najviše odgovaraju, ali je isto tako svesna da joj vreme ističe (bliži se menopauza), te se trudi da što više uživa - kaže za „Alo!“ psihijatar Jovan Marić.

Realizacija i afirmacija
Sličnog razmišljanja je i psiholog Radmila Gruičić. Prema njenim rečima, četrdesetogodišnjakinja je ostvarila svoje ciljeve iz mladosti i afirmisala se na svim poljima, te sada može da uživa u plodovima svog rada.
- Kako su joj deca donekle odrasla i mogu da se staraju o sebi, ženi u četrdesetim ostaje vremena da se u psihološkom smislu vrati sebi i svojim potrebama - kaže Radmila i dodaje da se kod nas u odnosu na zapad u razvojnom smislu kaska desetak godina. U bogatijim društvima se žene ranije zapošljavaju i venčavaju, te su ostvarene još u tridesetim.

Paralela
Na pitanje šta to nema dvadesetogodišnjakinja, a krasi dvostruko starije žene, Jovan Marić odgovara:
- Ono što im nedostaje je iskustvo, naročito sa suprotnim polom, jer su ti kontakti površni i kratkotrajni. Nemaju dovoljno intelektualne i emotivne zrelosti da adekvatno procene druge ljude, odnosno muškarce - objašnjava doktor i nastavlja da su s druge strane četrdesetogodišnjakinje iskusile život, imaju iskustva sa suprotnim polom, znaju šta vole, a šta ne vole.
- Pomoću kozmetike i gimnastike još uvek mogu da izgledaju vitko i mladoliko, što je nama muškarcima vrlo važno jer se uzbuđujemo pomoću čula vida. Ako brine o svom telu, žena u četrdesetim je još uvek poželjna - konstatuje Marić.

Svako vreme nosi svoje
- Svako vreme nosi svoja zadovoljstva, odnosno ima svoje prednosti i mane. Najvažnije je biti u kontaktu sa sobom i svojim osećanjima, bilo pozitivnim ili negativnim, jer nam i ona negativna pokazuju kuda (ne)treba da idemo - kaže Radmila Gruičić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP