Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ROMANTIČNI FILMOVI UBIJAJU LJUBAV

Život nije Holivud

Autor: N. Lazović | 22.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Ljubav je uvek u modi, jer svi mi želimo da volimo i budemo voljeni. Ovu elementarnu ljudsku porebu koristi i holivudska fabrika snova, servirajući bajke koje dovode u zabludu čitave generacije žena. Ona sreće njega, on nju i više ništa nije važno…

Ne verujte da će  sudbina spojiti srodne  duše, ljubav promeniti  čoveka, a seks uvek  biti savršen!

Ne verujte da će sudbina spojiti srodne duše, ljubav promeniti čoveka, a seks uvek biti savršen!

Da romantični filmovi sabotiraju ljubavni život, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Edinburgu. Psiholozi su analizirali 40 najgledanijih romantičnih komedija i došli do sledećih zaključaka... U romantičnim komedijama glavni likovi imaju idealizovane kvalitete kao što su nežnost i suptilnost (žene), hrabrost (muškarci) i svi su nenormalno lepi! Čak 26 filmova prikazivalo je parove koji se zaljube jedan u drugog u roku od nekoliko minuta, ubrzo se venčaju i žive srećno zauvek. Film se završava hepiendom, a za nastavak je zadužen jedan drugi žanr – drama ili još gore - horor!


Takođe, analiza je pokazala da odnosi između ljubavnih partnera na platnu imaju istovremeno karakteristike novog odnosa kao što su strast, uzbuđenje i fizička bliskost, ali i karakteristike dugoročnog, stabilnog odnosa kao što su ljubavi i iskazivanje emocionalne potpore. Ta kombinacija je moguća na filmu, ali ne i u realnom životu. Jedan od takvih filmova je i “Titanik”, u kojem se dvoje glavnih likova zaljubi na prvi pogled, strast među njima nadopunjena je istinskom bliskošću, a na kraju i žrtvovanjem jednog od njih kako bi drugo preživelo. Rezultat svega je ideja da ljubav ne valja ako nije kao filmska…

- Mnoge generacije žena su odrasle na holivudskim mitovima kako je u životu jedino važno naći pravog, a onda će sve da nam krene. Taj pravi je po pravilu idealizovan, jedan jedini, namenjen samo nama i velika je verovatnoća da ćemo ga sresti, jer nam je, bože moj, suđen! Naše je samo da sedimo i čekamo… Naravno, u čekanju nam prođe život – kaže za “Alo!” psiholog Aleksandra Janković. U realnom životu je potrebno sazrevanje, kao i veliki broj pokušaja i pogrešaka dok ne naletimo na nekog sa kim se dobro razumemo. Tek tada kreće pravi rad…

- Zabluda je da se ljubav dešava sama od sebe. Nakon početne zaljubljenosti sledi period otrežnjenja, kada se voljena osoba sagledava u realnom svetlu. Da bi se razvila ljubav, potrebne su godine prilagođavanja, odricanja, napora, rada na samoj vezi kroz upoznavanje onog dugog, njegovih vrlina, a naročito mana, ali i nas samih. Ništa se ne dešava samo po sebi, pa tako ni ljubav - objašnjava Aleksandra.

Najčešći mitovi

Nepobedivi: Bez obzira na bilo kakve razlike u karakteru ili neslaganja o važnim životnim pitanjima, dovoljno je samo da se ludo zaljubite i ništa vam neće predstavljati nikakav problem.


Prst sudbine: Ako vam je neko suđen, znaće sve o vama, vašim reakcijama i željama, a da mu ne kažete ni reč.


Vera je dovoljna: Ako partner koji vam se sviđa ne pokazuje interes, ne gubite nadu. Ako samo verujete da ćete na kraju biti zajedno, tako će i biti.
Ništa kao ljubav: Postoji ljubav na prvi pogled i zbog nje se isplati odbaciti sve što ste do sada gradili.

Poslednji komentari
  • Marija Vreme: 23.01.2014 09:19h

    Ja sam se u svog muža zaljubila na prvi pogled, i nije mi bilo važno što se on pravio blesav na sve znakove koje sam mu vrlo otvoreno slala. "Barila" sam ga 3-4 meseca, i onda ga stavila pred svršen čin- ili pukovnik ili pokojnik :-) Odmah sam znala da je "onaj pravi, za ceo život". Posle 3 meseca smo počeli da živimo zajedno, i evo "gulimo" već šestu godinu braka. Svako ko provede par minuta u našoj blizini odmah komentariše kako smo očigledno bukvalno savršeni jedno za drugo. Dakle, dešava se, ali ređe nego u filmovima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP