Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SAVETI NUTRICIONISTA

Znate li koliko piva smete piti, a da ne dobijete "pivski stomak"?

Autor: HINA | 09.04.2014 - 08:40:00h | Komentara: 0

Ako dnevno popijete nešto više od pola litre piva neće vam narasti 'pivski stomak' niti ćete se udebljati, jer ne postoji mehanizam koji bi uticao na skladištenja masti u predelu stomaka kao posljedica konzumacije tolike količine piva, pokazuju istraživanja.

Stomak

Ali, ako popijete više od litra piva dnevno i uz to prekomerno jedete, struk će vam se proširiti, a kilogrami nagomilati, posebno kod muškaraca, upozorava u članku za Grupaciju pivara pri Hrvatskoj privrednojj komori klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender.
Dakle, umereno uživanje u pivu ne utiče na stvaranje "pivskog stomaka", već je gomilanje masnog tkiva posledica prekomernog jela i pića, a to su potvrdila i brojna istraživanja, kaže Vranešić Bender.
Za muškarce je, tvrde stručnjaci, dobro ako dnevno popiju 3-6 decilitara piva, a za žene do 3 decilitra. Ako se pridržavaju te preporuke, nema rizika od povećanja telesne mase ili stomaka, tvrdi Vranešić Bender.
Objasnila je da pivo ima sličnu energetsku vrednost kao mleko, a u njemu nema nikakvih skrivenih sastojaka koji bi podsticali debljanje, posebno nastanak "pivskog stomaka".
U pivu je više od 90 odsto vode, pa se može smatrati i dnevnim doprinosom unosu tečnosti. Ne sadrži masti, ima nizak udeo proteina, a ugljenohidrati uglavnom potiču iz ječma.
Preterivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultiraće gomilanjem masnog tkiva. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma kod pivopija možda leži u činjenici da se u pivu preteruje jer se smatra "tekućom hranom", a poznato je da tekuće kalorije ne osiguravaju jednak osećaj sitosti kao čvrsta hrana.
Časopis Nutrition Reviews prošle godine je objavio pregled svih istraživanja koja su se bavila konzumacijom piva i posebno većim obimom struka i debljinom, a svima je zajedničko da od umerenog konzumiranja piva nema opasnosti od "pivskog stomaka" i prekomerne težine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP