Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PILINZI PREMA TIPU KOŽE

Zob briše akne

Autor: Nataša Lazović | 10.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kod izbora pilinga treba paziti da njegova tekstura odgovara određenom tipu kože. Prevelike čestice mogu da uzrokuju crvenilo i nadraže kožu, dok presitne ne mogu pravilno da je očiste. Masnu i mešovitu kožu treba češće čistiti, najmanje tri puta nedeljno, dok je suvoj koži i koži s aknama dovoljan jedan tretman. Piling će ukloniti mrtve ćelije, koje mogu da zapuše pore i uzrokuju mitisere i mrlje.

Morska so se nanosi  direktno  nakvašenim  rukama

Morska so se nanosi direktno nakvašenim rukama | Foto: Shutterstock

Pirinač
Za osetljivu kožu najbolji je izbor piling na bazi pirinčanih mekinja, koje mogu da zamene usitnjena zrna pirinča ili pirinčano brašno. One čiste kožu, ublažavaju hroničnu upalu i obiluju fitinskom kiselinom, koja podstiče proizvodnju kolagena, a samim tim i elastičnost kože.


Recept: Pirinač najpre treba usitniti sve dok ne postane prah. Potom u to dodajte nekoliko kapi vode sve dok prah ne postane pasta i nežno utrljajte na kožu. Na kraju, lice jednostavno isperite i osušite peškirom.

Šećer
Piling na bazi šećera odličan je za suvu kožu jer pomaže u zadržavanju vlage. Nežniji je od onog sa solju i prirodan je izvor glikolinske kiseline, koja učvršćuje kožu.

Recept: Pomešajte tri šolje šećera, jednu i po šolju maslinovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja po želji. Dobijeni piling kružnim pokretima utrljajte na lice ili telo i lagano umasirajte, pa potom isperite. Mešavinu možete staviti u teglicu i koristiti po potrebi.

Kafa
Grubo samlevena zrna kafe pomažu mešovitoj koži. Kafa podstiče cirkulaciju i učvršćuje kožu, čime se smanjuju tvrdokorne masne naslage ili celulit.

Recept: Šolju kafe u zrnu treba prvo grubo samleti, pa potom dodati pola šolje smeđeg ili belog šećera i šolju maslinovog ulja. Mešavinu treba utrljati na kožu, ostaviti da deluje 15 minuta, pa potom isprati.

Zobene mekinje
Pomažu problematičnoj koži s aknama, nežno uklanjaju nečistoće iz pora i deluju umirujuće, zbog čega su odličan izbor za upaljenu kožu.

Recept: U posudu stavite 1/3 šolje zobi, jednu kašiku meda, jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku limunovog soka. Sve dobro promešajte, s tim da se preporučuje da zob prethodno usitnite u mlinu za kafu. Mešavinu utrljajte na kožu, ostavite da deluje 10 minuta i potom isperite mlakom vodom.

Badem i kukuruz
 

Kozmetičarka Branka Mitrović predlaže nekoliko oprobanih recepata za piling…
- Za sve tipove kože možete uzeti jednu ravnu kašiku kukuruznog brašna i pomešati sa malo pavlake. Smesu nanesite, trljajte lice tri do pet minuta, isperite i nanesite hidratantnu kremu. Krupnu morsku so možete naneti direktno na lice prethodno nakvašenim rukama, s tim što ovaj tretman nije za osobe sa suvom kožom. Njima preporučujem da kašičicu mlevenih badema pomešaju sa maslinovim uljem i očiste lice - savetuje Branka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP