Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

U SEZONI KIJANJA I ŠMRKTANJA

Zova spas od alergija

Autor: Ekipa Alo! | 20.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako vi ili neko od ukućana često kija ili kašlje, nos vam curi ili je dugotrajno zapušen, suze vam oči ili otežano dišete, znajte da je u pitanju alergija.

Kopriva i plodovi zove su najbolji  prirodni antihistaminici, med i čaj  od ženšena takođe pomažu

Kopriva i plodovi zove su najbolji prirodni antihistaminici, med i čaj od ženšena takođe pomažu | Foto: Shutterstock

Oni koji su alergični na polen s dolaskom proleća moraju ga se čuvati i u sopstvenoj kući, dok se za one koji su alergični na kućnu prašinu, plesan ili kućne ljubimce, sezona alergija nikad ne završava. Evo kako da ublažite simptome na prirodan način…


Ljubimci u dvorištu

Kad je reč o ljubimcima, problem nije životinjska dlaka, već ljuspice kože i telesne izlučevine dlakavih životinja, a među alergenima su i perije i ptičiji izmet. Ukoliko patite od alergija, najbolje je da kućni ljubimac ne bude u stanu. Ukoliko pak ne možete bez njih, svakodnevno i temeljno čistite stan, ljubimca često perite i držite ga dalje od spavaće sobe.

Kod kuće
Borba protiv svih spomenutih alergena počinje kod kuće. Razvijte rutinu svakodnevnog usisavanja i brisanja prašine. Svaki put kada uđete u kuću, presvucite se u kućnu odeću i po mogućstvu istuširajte kako biste uklonili zaostali polen. Preporučuje se i često pranje kose, posebno pre spavanja. Još jedno od pravila je da odeću ne sušite napolju.

Posebno je teško ukloniti grinje, jer ih ima svuda. Ipak, održavanje temperature ispod 22 stepena C u kući, može smanjiti njihovo razmnožavanje čak i do 50 odsto. Najvažnije je „proterati“ ih iz kreveta.
Redovno menjajte i perite posteljinu na minimum 60 stepeni, a trajnije rešenje bi bila kupovina antialergijskog dušeka i posteljine. Najbolje je da podovi i zidovi kuće budu „goli“, a iz prostora treba što je moguće više ukloniti sakupljače prašine, poput teških zavesa, sitnih figurica, plišanih igračaka, čupavih tepiha…

Lekovito bilje
Osim pojačane higijene svima koji šmrču, kijaju i suze od februara do novembra na raspolaganju su antihistaminici, kortikosteroidi, ali i fitoterapija. Biljka koja je prepoznata kao baza za homeopatske lekove protiv alergije jeste kopriva, koja je i sama alergen. Ova biljka je jedna od najčudesnijih u prirodi, a u kućnoj radinosti je možete zamrznuti, samleti, preliti medom tek da je prekrije i staviti u teglicu.
Uzima se jedna supena kašika dnevno, a ovaj lek je idealan i za dijabetis tipa 2, tvrde stručnjaci. Protiv simptoma alergije možete koristi i zovu (njene crne plodove), koja je takođe najbolji narodni lek za grip. Pošto se ne jedu sveži, plodovi se kuvaju kao kompot, džem ili se od njih pravi sok. Često umivanje lica i ispiranje nosa takođe daju pozitivne rezultate - inhalirajte se vrućim čajem od kamilice i hajdučke trave. Bar jedna kašičica meda dnevno i čaj ženšena takođe pomažu.

Džem od bobica zove


Sastojci: 1 kg zrelog ploda zove, 1 kg šećera, 650 ml vode, kašičica limunovog soka, kašičica mlevenog cimeta.
Priprema: Plod oprati, skinuti sa drške i kuvati dok ne omekša. Pasirati. Vodu i šećer prokuvati, dodati proceđeni sok i kuvati 45 minuta. Kada počne da se zgušnjava, dodati limunov sok i cimet i kratko prokuvati. Odmah sipati u tegle i dobro zatvoriti.
 


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP