Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SRBI KREZUBA NACIJA

Zuba ni od korova!

Autor: N. Lazović | 23.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Pošto se skoro sve usluge plaćaju, a suočeni sa opštom besparicom, ljudi idu kod zubara samo kad moraju, a sve manje neophodne i skuplje intervencije ostavljaju za neka srećnija vremena. Zato ne čudi tužna slika stanja zuba srpske nacije. U Nedelji zdravlja usta i zuba podsećamo vas kako da najlakše očuvate ono malo (preostalih) belih koka u glavi!

U vilici svakog  četvrtog odraslog  stanovnika Srbije  nedostaje više od  10 zuba

U vilici svakog četvrtog odraslog stanovnika Srbije nedostaje više od 10 zuba | Foto: Profimedia

Lepljivi sloj
Zubi nacije su u katastrofalnom stanju, pokazuje statistika. Svega 8,5 odsto odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a 9,3 odsto nema nijedan! U vilici svakog četvrtog odraslog stanovnika Srbije nedostaje više od 10 zuba.


Korisni saveti


- Perite zube najmanje dva puta dnevno.
- Koristite konac za zube najmanje jednom dnevno.
- Zamenite četkicu za zube svaka tri do četiri meseca ili češće.
- Posetite stomatologa najmanje jednom u šest meseci. Obavezno se javite kod svake zubobolje ili upale desni. Nijedan stomatološki problem se neće sam otkloniti.

- Stanje oralnog zdravlja nacije je najblaže rečeno užasno. Kako ne biste bili deo ove crne statistike, preporučujemo pranje zuba najmanje dva puta dnevno, ujutru i pre spavanja, a najbolje bi bilo posle obroka i užine. Kada se zubi peru, skida se dentalni plak, lepljivi sloj koji se formira na zubima zbog bakterija u ustima. Bakterije iz plaka izazivaju dve glavne bolesti zuba, karijes i oboljenje desni (parodontopatiju) – kaže za „Alo!“ stomatolog Ivona Bjenjaš.

Određene namirnice uzrokuju da bakterije u ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ. Birajte zdravije namirnice, koje imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i šećera. Takođe, unosite dosta vode.

- Nakon konzumiranja određenih namirnica, na primer soka od pomorandže, izbegavajte pranje zuba najmanje 30 minuta. Ove kiseline mogu oslabiti zubnu gleđ, pa prerano pranje može da izazove ostećenje gleđi. Ako jedete nešto kiselo, najbolje bi bilo da pre toga operete zube – savetuje doktorka.

Dodatna oprema
Stručnjaci preporučuju korišćenje tečnosti za ispiranje usta, kao i svakodnevnu upotrebu konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa.

- Standardni konac za čišćenje zuba se generalno smatra najefikasnijem alatom za čišćenje uskih prostora između zuba. Pravilnom upotrebom zubnog konca uklanjaju se plak i ostaci hrane sa onih mesta do kojih je teško ili nemoguće dopreti četkicom, ispod linije desni i između zuba - napominje naša sagovornica. Tečnost za ispiranje usta smanjuje krvarenje i sprečava bolesti desni, ali nije zamena za pranje. Koristite konac sa fluorom.
- Najbolje je da o tome koja pasta vama najviše odgovara pitate svog stomatologa - savetuje dr Bjenjaš i dodaje:
- Stomatologija rešava sve probleme. Trebalo bi sačuvati svaki zub, a nedostajući zameniti zubnim implantatom.

Električna četkica

- Moguće je efikasnije oprati zube običnom četkicom, ali električna četkica za zube može biti odlična alternativa, posebno ako imate artritis ili neko slično stanje, koje otežava pravilno pranje zuba. Snažniji pokreti električne četkice za zube mogu vam pomoći da efikasnije uklonite plak i poboljšate zdravlje desni - objašnjava doktorka.

Izvor bolesti


Naučne studije poslednjih godina povezale su infekcije u usnoj šupljini s mnogim drugim bolestima.
- Bilo koja akutna ili hronična bolest, način ishrane, loša higijena i neadekvatni stomatološki radovi mogu narušiti savršen balans u ustima (više od 500 različitih bakterija i veliki broj gljivica) i dovesti do bujanja patogenih sojeva bakterija nauštrb korisnih i dobrih. Tada se javljaju oboljenja na zubima. Ova oboljenja, iako usko lokalizovana, mogu imati efekte na ceo organizam i biti okidač za razna druga bolesna stanja, kao što su problemi sa zglobovima, srčani problemi, šlog, prevremen porođaj - navodi stomatolog.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP