Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

SPREČITE NEDOSTATAK KISEONIKA U RIBNJAKU

Da ribe dišu

Autor: Ekipa Alo! | 25.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Asfiksija ili ugušenje riba je dosta česta pojava i nastaje kao posledica manje količine kiseonika u vodi nego što je to neophodno za život. Poznato je da različite vrste riba imaju različite fiziološke potrebe za kiseonikom, tako da je za šarana, soma, karaša i deverike normalna koncentracija kiseonika u vodi 5 mg/l, dok je za pastrmke optimalna koncentracija viša od 7 mg/l.

Ne dozvolite prekomerni razvoj  algi i bilja, otklonite organske  materije i nečistoću, pratite  koncentraciju kiseonika

Ne dozvolite prekomerni razvoj algi i bilja, otklonite organske materije i nečistoću, pratite koncentraciju kiseonika | Foto: Shutterstock

Količina slobodnog kiseonika u vodenoj sredini može znatno da varira i leti i zimi, a zavisi od temperature vode, bakterijske i biljne flore, količine organskih materija, koncentracije mineralnih materija u vodi i slično, piše časopis “Agrobiznis”.


Dijagnoza
U jezerima i otvorenim vodama nestašica kiseonika nastaje usled zagađenja otpadnim vodama bogatim organskim materijama, kao i otpacima iz kanalizacije, mlekara, pivara, šećerana, fabrika skroba, celuloze i slično. Otpadne vode sa ratarskih površina koje se đubrene mineralnim materijama mogu da utiču na smanjenje koncentracije slobodnog kiseonika u vodi, jer doprinose bujnom rastu algi i bilja, što takođe dovodi do stvaranja većih količina organskih materija i sprečava prodiranje svetlosti i fotosintezu u dubljim slojevima vode. Zimi može doći do masovnog uginuća riba ugušenjem, kada se usled formiranja ledene kore na površini utroši slobodan kiseonik u vodenoj sredini.

Kao prvi znak nedostatka kiseonika u vodi javlja se svetlija boja riba. Ribe su uznemirene, skupljaju se na površini vode, a zimi oko otvora na ledenoj kori uz simptom ubrzanog disanja. Kod šarana je karakeristično “hvatanje“ vazduha ustima takozvano pušenje. Kod uginulih riba usta su otvorena, škržni poklopci uzdignuti, a škržni listići razmaknuti.

Za dijagnozu je pored kliničke slike i postmortalnog nalaza, od presudnog značaja dokaz niskih koncentracija kiseonika u vodi. Kako njegova količina može brzo da varira (za nekoliko sati) potrebno je uzorke vode uzimati u momentu uginuća riba.

Lečenje
U sprečavanju asfiksije treba uzeti u obzir sve momente koji dovode do njene pojave i na vreme ih otkloniti. Ne dozvoliti prekomerni razvoj algi i bilja u vodi, kao i otklanjati organske materije i nečistoću. Pratiti koncentraciju slobodnog kiseonika u ribnjaku, naročito u jutarnjim satima i ukoliko postoji potreba dodati vodi 50-100 kg kreča što je dovoljno za nedelju dana. Prekomerni razvoj algi može da se spreči dodavanjem vodi CuSO4 (bakar sulfata), ali uz predostrožnost da se one u potpunosti ne unište. Za zimovnike birati one objekte koji nemaju mnogo mulja sa organskim materijama i u kojima se može uspostaviti protok vode. Zimi, ledenu koru na površini razbijati na što veći broj komada i načiniti otvore kroz koje će izlaziti štetni gasovi iz vode CO2, H2S, a ulaziti kiseonik.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP