Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

KAKO HRANITI KRZNENOG LJUBIMCA

Hrčci s apetitom

Autor: E. A. | 18.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ako nameravate ili ste nabavili slatkog, malog hrčka, saznajte koja je hrana optimalna za vašeg ljubimca.

Najveće dileme u vezi s ishranom  ovih malih glodara se uglavnom svode na pitanje - granule ili zrnevlje

Najveće dileme u vezi s ishranom ovih malih glodara se uglavnom svode na pitanje - granule ili zrnevlje

Granule i zrnevlje
Hrana u granulama predstavlja kompletno balansiran obrok i zbog toga se često preporučuje kao najprikladnija. Međutim, ova hranamože da dosadi, pa će je neki hrčci odbaciti posle određenog vremena. Tada je obogatite nekim drugim sastojcima, piše “životinje.rs”. Ukoliko odlučite da ga hranite zrnevljem, postarajte se da ta mešavina sadrži različite sastojke poput celih zrna i sušenog povrća i semenki. Najveći problem sa ovakvom vrstom mešavine je to što hrčci mogu da izaberu svoj omiljeni sastojak i da samo njega forsiraju. To će kao rezultat imati neizbalansiranu ishranu. Pratite da li hrčak prazni činiju pre nego što je vi dopunite.
Preporuka: hranite svog hrčka granulama, koje ćete obogatiti različitom hranom koju i sami jedete.


Sveža hrana
Hrčka možete hraniti različitom hranom za ljude, sve dok je ta hrana zdrava, a poslastice ne bi trebalo da predstavljaju više od 10 odsto ishrane. Izbegavajte brzu, a forsirajte hranu poput celih zrna i svežeg povrća i voća.
Napomena: s obzirom na to da su hrčci skloni dijabetesu, izbegavajte da im dajete bilo šta što sadrži šećer (uključujući i voće).

Jelovnik
Evo predloga za ishranu voćem i povrćem: jabuke (bez koštica), banane, borovnice, brokoli, šargarepa, karfiol, krastavac, zeljasto povrće, grožđe, kelj, grašak, krompir (kuvani), zelena salata, spanać, jagode, sladak krompir, tikva. Poslastice su: seno, hleb od celog zrna, kuvana testenina, kuvani smeđi pirinač, pahuljice od celog zrna, brašneni crvi, cvrčci, komadići kuvane piletine, komadići tvrdo kuvanih jaja, neslano koštunjavo voće (osim badema), neslani kikiriki, semenke bundeve, sočivo, semenke suncokreta, kokice bez soli. Hrčci vole puter od kikirikija, ali im se mora davati pažljivo, s obzirom na to da se može zaglaviti u ustima i izazvati probleme. Tanak sloj na komadu drveta je OK.

Ovo nikako!

Ovo su stvari koje bi trebalo izbegavati: semenke jabuka, sirov pasulj, sirov krompir, bademe, citrusno voće, beli i crni luk, lišće ravena ili sirovi raven, čokoladu, bilo koju slatku ili slanu hranu, bilo koju brzu hranu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP