Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

KAKO NAUČITI MACU DA NE GREBE

Hteli ste macu, a dobili tigra!

Autor: Ekipa Alo! | 04.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Možda i vi imate macu sa kojom biste se rado igrali, ali avaj, kad god joj pružite ruku, ona vas iskasapi, odnosno ima želju da vas oglođe ili sažvaće. Jeste da je to način na koji se mačke igraju (dakle grizu i grebu), ali ipak nije umesno da na vama i ostalim ukućanima uvežbavaju svoje predatorske veštine. Evo kako ćete svog ljubimca naučiti da uvuče kandže…

Čim mačka uradi  nešto loše, odmah  je treba poprskati  vodom po njušci. To joj je  neprijatno, ali joj ne škodi

Čim mačka uradi nešto loše, odmah je treba poprskati vodom po njušci. To joj je neprijatno, ali joj ne škodi | Foto: Shutterstock

Koristite reči

Ako mačka nekoga ogrebe, glasno i jasno recite: „Ne!“. Iako mačka veruje da ste vi njen ljubimac, a ne obrnuto, važno je pokazati ko je šef. Izbegavajte vikanje, koje bi moglo da je uplaši, ali gledajte da ostanete ozbiljni. Recite i njeno ime, kako bi znala da je upozorenje upućeno njoj.

Ignorisanje

Mačku možete nakon nestašluka početi da ignorišete, znači, prekinite igru i komunikaciju i uopšte je ne gledajte. Odmah će shvatiti da više ne želite da se igrate, pa će ili otići ili će vam se “izviniti” trljanjem o vas. Ako uradi ovo poslednje, malo je pomazite, ali nemojte je uobičajeno maziti kako bi shvatila kaznu.

Prskanje

Možda najdelotvornija metoda učenja mačaka lepom ponašanju jeste ona u okviru koje je poprskate sa malo vode iz bočice s raspršivačem. Čim mačka uradi nešto loše, odmah je treba poprskati vodom po njušci. To joj je neprijatno, ali joj ne škodi.

Dunite u njušku

Možda zvuči čudno, ali pali. Ako vam se mačka doslovno unela u lice, a želite da je naučite da se drži na određenoj udaljenosti i da vam prostora, isprobajte ovaj trik. Jednostavno joj dunite u njušku. To će je preplašiti i začuditi. Uskoro će shvatiti da ste to vi dunuli u nju i neće vam više smetati.
Svakodnevno vežbanje
Ne zaboravite da mački svakoga dana posvetite malo vremena i, što je najvažnije, budite dosledni. U suprotnijm, samo ćete zbuniti životinju šaljući joj oprečne signale. Mačke ponekad počnu da se loše ponašaju kada ne dobijaju dovoljno pažnje ili imaju neki zdravstveni problem.

Nagrada

Kada vaša mačka dobro reaguje i ode umesto da napadne, nagradite je maženjem ili poslasticom.

Nabavite igračake

Možete da ih kupite u prodavnici za kućne ljubimce ili ih sami napravite. Mačke su često nevaljale zato što im je dosadno. One su po prirodi predatori. Setite se scene iz crtanog filma „Kralj lavova“ kad mali Simba savladava lekcije vrebanja plena. Kad se vaša mačka spušta po zavesama i zatrčava prema zidu, zapravo samo uvežbava svoje lovačke veštine. Opskrbite mačku s dovoljno alternativnog materijala za vežbu i barem ćete je malo ukrotiti.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP