Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

AKTIVNOSTI

Kako održati vašeg psa u formi?

Autor: | 17.11.2014 - 08:15:00h | Komentara: 0

Redovne vežbe mogu imati ogromne prednosti kad je u pitanju zdravlje vašeg psa. Aktivni psi imaju brži metabolizam, manje jedu, a imaju čak i manje problema s telesnom temperaturom.

Pas

Pas | Foto: Shutterstock

Još jedna prednost psa koji redovno vežba je bolje ponašanje jer neće imati neispunjene porive za aktivnostima svoje rase poput lova, trčanja za stadom, kopanja i slično.


Savet s veterinarom
Vežbe koje će vaš ljubimac izvoditi moraju da budu pažljivo odabrane prema starosti, rasi, polu te njegovom opštem zdravlju. Kod mladih pasa (između šest i 18 meseci) kao i ovčara, lovačkih pasa i terijera, potreba za svakodnevnim vežbanjem je vrlo velika. Međutim, treba izbegavati naporno vežbanje u slučaju starijih pasa ili onih ljubimaca koji su premladi ili nisu dovoljno zdravi.

Dobro je znati ograničenja svog ljubimca ako ste sportski tip koji želi da sa sobom na trčanje da povede psa. Vremenske prilike takođe mogu biti nepovoljne – nemojte forsirati psa ako je vani izrazito sparno, vruće ili hladno! Nemojte zaboraviti da se često odmarate! U slučaju da primetite da pas zaostaje ili se muči, odustanite od vežbanja za taj dan i sledeći put smanjite tempo ili skratite vežbanje. Pametno je, takođe, postepeno tokom nekoliko nedelja da dovedete psa do intenziteta vežbanja koji želite.

U pokret
Kako postoji zaista veliki broj aktivnosti za vašeg psa, prvo pronađite fizičku aktivnost koja najviše odgovara vašem ljubimcu i vama. To može biti hodanje, trčanje, trčanje za štapom i vraćanje, trčanje po parku, plivanje, igra s drugim psima, učenje trikova za niskokaloričnu nagradu i mnoge druge...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP